Ahad, 27 November 2011

~Salam Maalhijrah~

Assalamuallaikum semua.

Ahlan wasahlan ya Muharam.
Semoga kalian semua sihat. 
-terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ctah yg tak seberapa ya-

Pejam celik pejam celik
satt ja dah masuk tahun baru.
Bila tahun baru sure semua pakat tanam azam.
Cam na ngan azam korg tahun lps?
Semua dah tertunaii ka atau azam hanya tinggal azam.
Takmo2..tak baeeek tau! cubit nti..:-P
Jom kita berazam dan berusaha capai azam dan matlamat yg kita impikan.
Moga terus di beri kekuatan oleh ALLAH utk berubah ke arah kebaikan
Amin Ya Rabb

[ Soseh2 : Rasa terharu sgt bila masuk msg kat inbox hp petang awal muharam semalam. < Cik abg syg text ' Happy New Years to you My Habibi fid dunia wal akhirah! Mulakan dengan baik! Nescaya kamu dapat yang baik di akhirnya! Dan mulakan dengan senyuman! nescaya kamu tersenyum juga di akhirnya! Semoga tahun ini lebih baik daripada Tahun kelmarin. Amiin..' Cik abg ctah mmg suka guna tanda ni --!!!-- huhu..Btw Terima kasih sayang! :-) ]

[Bingkisan Ilmu : Diantara amalan yang disunatkan dalam bulan Muharram iaitu:

1. Berpuasa.
Maksud Hadis: barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan
Muharram pahalanya seumpama berpusasa 30 tahun.
Maksud Hadis:Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam
bulan Muharram iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah
tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.


2. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya
.
3. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijjah selepas Asar sebanyak 3X

4. Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3X ]



Rabu, 23 November 2011

~Tahniah Harimau Muda..Bangga Ceq~

Assalamuallaikum semua.

Alhamdulillah.
Syukur sgt2 dgn kemenangan MALAYSIA dalam bola sepak sukan sea
SERIOUSLY!!!
I'm Proud to be Malaysian
bkn brmaksud kalah tak bangga tp suka tgok semangat yg ditonjolkan oleh pemain2 harimau muda.
Even kita bkn juara keseluruhan Sukan Sea, tp Ibu, Bapa, Raja segala PINGAT Kita dah dapat!!!
TAHNIAH UTK EMAS ITU!

Ready plak utk kelayakan olimpik rabu ni ngan syria..
Moga kejayaan milik kita bersama.
AMIN

-Ceq memang semangat Kesukanan yg tinggi-:-)


Khamis, 10 November 2011

~Alhamdulillah~ :-)


Assalamuallaikum semua.

Alhamdulillah.
Happy sgt2 hari ni..
Banyak sebab ctah happy.
Hanya ALLAH yg tahu apa yg ada dlm hati ctah...
Ya ALLAH!
Terima Kasih ats segalanya.

Salah satu yg buat ctah happy ialah.............
jeng3...
:-P

Korg! Ingat tak sal last en3?
Ala yg ctah post semalam tu.
yg pasal berat ctah naik 700 gram..hehe

ALHAMDULILLAH.
Hari ni g timbang..
U know what!
Im Losing 1.6 Kilo..
Hehe...besttnyeeeeeeeeee
yabedu beduuu
:-)

Berkat ctah puasa hari.
Tadi pagi bersahur dgn 2 gelas air putih + 1 gelas tea mix + 1 gelas shake cuppucino ngan coklat
Very da lazaatttt i tell u!
Bukak posa menu yg sama.
Tapi ikut cara bpuasa di club.
Pas taraweh leh amik
Mickey Mouse.
My MM today buah+ayam tandori+roti nan
Makan half dr biasa.

Nasyitah
Keep it up!
Moga terus beristiqomah dlm kebaikan.
Amin Ya ALLAH


Rabu, 9 November 2011

~O.M.G!!!~

Assalamuallaikum semua
MOga korg hapy2 sllu la ek.

Ctah?
Wua............
Sedih sgt minggu ni..
Sebab?
 Sebab minggu ni berat ctah naik..
OH MY GOD!!!!
Kecewa sgt.
Every week mesti turun berat.
Minggu ni naik sampai 700gram.
Gila ko!!
Nak turun bkn main ssh, nak naik sat ja.
Nak tau sebab?
Sebab raya punya pasaaai la..haha..makan tnpa kawalan.
Air msak pun kurg!

Nasyitah..plisss...
Displin ur self!!!
Be a good student!
Give a full comitment..
Insyallah.
U will get it
AMIN YA ALLAH
-Pesanan ikhlas utk diri yg sntiasa lalai-


~Wordless Wednesday 2~


Asslamauallaikum semua.
Moga kalian sntiasa dlm lindungan ALLAH swt.




Ahad, 6 November 2011

~Salam Eiduladha~


Assalamuallaikum semua.

Apa khabar korg? moga sihat la hendakNYA.
Mesti kenyang gila makan dgg lembu kan?

Actually takda apa sgt nak crita. 
Just nak share sal raya haji ja. 
Raya haji kali ni mcm biasa ja.
Yg best sbb kami smua bkumpul ramai2,
Mak, Abah, Along & Abg Long, Kak Ngah & Abg Ngah,
Pastuu...of coz la dua org bucuk ucu tu ada.
Insyirah ngan Mus'ab.
Oh ya, adik sepupu kesayangan pun ada gak.
sapa lagi..takda org lain dah..
Nun ngan Apina. Lepas rindu kat diorg..
Mak diorg ( mak teh ctah p haji ) so diorg dtg beraya cni la.

Pagi td mkn rendang ayam + kuah kacang + ketupat + pulut ala2 lemang.
Resepi my sis kak ngah. Terbaeeekkk!!!

Menu tengahari Nasi ayam.
Ni pun resepi kak ngah.. Kak ngah ctah ni bab masak memasak mmg JUARA!
Beruntung abg ngah dpt kak ngah ctah.
Ctah b4 kawen kena p mik kursus masak la kat kak ngah..hehe
Rasanya mmg turun air tgn mak la. sbb mak ctah mmg terra masak.
terbaekk wa ckp lu!
sbb tu kami smua comel2 belaka..hahaha
Ctah pun pndaiii gak cuma agk malas..hehe...:-P

Menu ptg lak abh bawak balik gulai dgg qurban ngan mcm2 lauk sbb da knduri kat kmpung kitorg td.
Pastu kak ngah pulak msak sup dgg qurban.
Fav her Husb..huhu

-Adusss rosakk dieeetku-
:-P

Oh ya, nak share sesuatu ni.
Td kawan2 kesayangan ctah dtg umah beraya.
Lepas rindu kat depa!
SERIUS!!!
Syukur gak dpt bjumpa.. 
Sapa?
La...sapa lgi kwn baik ctah? 
Ayu ngan Umu la...
Thx korg!!!
Muahh..syg korg sgt2

Cam tu la story ctah hari ni,
Takda la story apa sgt, menu yg terlebih..hikhik

Hmmm... semua ada kan?
Tak nak tanya ka sal buah hati pengarang jantung ctah?
Huhu...Dia ada..tp bkn kat PENANG.
Dia ada kat Puchong.
Teringin nak rasa beraya di sana katanya.
Its ok!
Im fine..
:-(
even dlm hati sedihhh xterkata tp nak buat cm na kan?
Biar lah dia rasa raya haji terakhir as a Bujang.
Teeeet!!!
:-P
Miss u darl

Ok! Dah Maghrib. ctah nak out dulu solat!
Dikesempatan ni ctah nak ucapkan 
SALAM EIDULADHA BUAT SEMUA UMAT ISLAM WALAU DI MANA PUN KORG BERADA.
Semoga eiduladha kali ni kita lebih menghayati erti sebenar sebuah pengorbanan,
Berkorbanlah demi agama kita yg tercinta!
ISLAM!!


Sabtu, 5 November 2011

~Kenapa ALLAH temukan kita dgn orang ya salah?~



Assalamuallaikum semua.

Moga sahabat ana sihat sentiasa.
Rindu kat korg semua.
Buat sahabat2 ctah yg sedih sbb putus bcinta,
Buat sahabat2 ctah yg gagal dlm pcintaan mahupun rumahtangga,
JOM!
Ctah nak share artikel ni ngan korg,
Moga terus diberi kekuatan dlm hidup!


Kenapa ALLAH Temukan Kita Dengan Orang yang Salah


Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja… tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.



1. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.



2. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.

3. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.

4. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.

5. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan…

6. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.

7. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.

8. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.

9. Memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.

Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.

Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..

PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..


WALAHUALAM


Isnin, 31 Oktober 2011

~Laksa TerBaeeekk~


Assalamuallaikum semua.

Waduh2. kangen sih sama gue punya blog.
udah lama gak update.
capekkk banget ma tugasan harian.
CEHH!!!
Apsal lak tiba2 malam ni slengg Indo.
Haha.

LAKSA.
korg suka tak?
ctah?
I LOOOIKEEE..HEHE
Meh ceq nak share sikit sal laksa, sbnrnya nk post sal ni dh lama. tp disebbkan ceq bz sgt dgn kehidupan ceq. ceq tangguh punya tangguh dan basi dah cite. laksa pun dah hadam. hahaha..
Actually mmg dh lama kitorg tak msak laksa,opss..salah! bkn ktorg tp my mum..hehe
aah...mak ctah terror masak!
agknya dah dekat btahun la mak tak buat laksa. teringin sgt.
at last mak buat gak.
Ya Allah! SERIUS SEDAP GILAAA!!!
Gila pun tak sedap cm tu..hehe.

Oklah! korg layan la gmbaq2 kat bawah na,
Jgn terliuq suda!


Laksa baru pas celuq


Ni yg terbaeekkk! sedap!


Tak sabar nak nikmatii ni



sayur2an. lengkap!



Saat yg ditunggu. Nikmat sgt!





Khamis, 27 Oktober 2011

~Amalkan pemakanan sihat~:-)


Assalamuallaikum semua.
Cam na pagi ni? Korg sihat? moga2 korg kekal aktif dan sihat selalu.

YES!!!
Pagi ni seriously. im felt very active and got more energy!
SERIOUSLY!!!
Nak tau sbb apa? kena la bc en3 ni sampai hbs.
Ctah ni kiranya tergolong dlm gol, yg suka tido pas subuh,
mmg tabiat ni dh lama. 
Susah sgt nak buang. tido tak menentu.
Malam tido kul 2,3 pagi kemudiannya esok apa lagi..mula ngntok pas solat subuh.
Amalan pemakanan pun sgt teruk.
U know what!!
Ctah bawa lebih kurg 30kg lemak everyday.
Ibarat 30kg beras ctah usung ke hulu ke hilir!!
GREATTT!! like a Badang kan? CEHH!
Tapi LEMAK?? Suka ka?? hahaha....

Start from now.
I MUST START MY DIET.
Nak tahu ctah join apa?
Ctah ada join pemakanan sihat kat kelab Nutrisi.
Mmg best.
Pagi ni ctah rasa sgt bertenaga, malam pun ctah dah leh tido awal dan pas sbuh ctah dah tak ngntok mcm sllu.
Pas amik shake, ctah rasa bertenaga sgt!!
N then, bila ctah senaman tak semput2 sgt dah.
REALLY!!

I LOVE HERBALIFE SO MUCH


[ Bingkisan Ilmu : Banyak jenis penyakit bermula daripada salah memilih makanan, termasuk makan secara melampaui batas. Dalam sebuah hadis, Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud : “Perut adalah sumber penyakit dan berpantang adalah sebaik-baik ubat. Biasakanlah setiap tubuh dengan apa yang lazimnya.” ]

Jom ikut ctah makan sebara sihat. Apa lagi tinggal la pesan! 


Khamis, 20 Oktober 2011

~Di uji? Al-Quran dah pun menjawabnya, Jom Semak!~



Assalamuallaikum semua.

MOga hari ni lebih baik dr semalam dan esok lebih baik dr hari ni.
Senyum2 selalu bila diuji sebab segalanya dari ALLAH.
Jom baca ni !
Moga bermanfaat buat semua.



KENAPA AKU DIUJI?
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan;
"Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
-Surah Al-Baqarah ayat 216

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
-Surah Al-Baqarah ayat 286

RASA FRUST?
"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
-Surah Al-Baqarah ayat 45

APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
"Sesungguhnya Allah telah membeli dr org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ..
-Surah At-Taubah ayat 111

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
Jika mereka berpaling (dari keimanan), maka katakanlah: "Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal dan Dia adalah Tuhan yang memiliki 'Arsy yang agung".
-Surah At-Taubah ayat 129

AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."

-Surah Yusuf ayat 87

~Klip video lagu Arab yg unik~



Assalamuallaikum semua.

Ctah nak share sesuatu ni.
Nak tanya sikit leh?
Korang suka tak lagu arab?
Tak kisah la dr sapa2 pun. 
Ctah tak suka sgt, ntahlah..myb sbb tak fhm sbb tu tak suka, cm lagu eng..tak minat gak
ctah suka lagu melayu yg jiwang2 n paling fav nasyid la..hehe
Chenta hati ctah suka la lagu arab.
Uishh..minat sgt!
Byk koleksi dalam hp n mp3 dia.
apakah nama dia...hmm..jap nk pkir jap
Ha...!!
nancy ajram ngan sherine. ngan sapa ntah.
suka sgt dia..takpalah, minat dia takkan nk halang.
tapi diorg tu seksi sgt. aduiiyaiii..haha
-tergugat iman marka aku- cehh!
:-) senyum tak perlu kata apa2...
:-P

oh ya, td adeq ipaq ceq ada post 1 lagu nancy kat fb dia
pastu ctah mintak la link lagu tu..
opss..terlebih suda!
Bakal ok..hehe...
yg best n menariknya clip video dia. best kot! lawak gila... hahahaha.kelako habisss..
best la pulok!
bg ctah mmg unik la klip video.tak pnh tgok vdeo arab cm ni.
see! dah terpengaruh u..
takpalah. apa slhnya minat kan
leh dgq sama2 nt pas kawen..hahaha..

Jom layannn!!!!!
selamat berhibur



Uniq kan? haha..:-)

Rabu, 19 Oktober 2011

~Nyummy~Love RC & RVC~

Assalamuallaikum semua.

Yahooo..akhirnya dapat gak ctah mam kek yg ctah teringin bangeeet tu.
Ngat tak en3 ctah yg lepas. ala, yg tajuk en3 Teringin tu.
Akhirnnnyyaaa
Dapat gak ctah mam kek tu.
RC :: Rainbow Cake
RVC : Red Velvet Cake
Hehe..ALHAMDULILLAH

Memang tak sgka ctah dpt makan sbb jarang org juai,
kalu nak makan pun dok ingt kena oder la sbijik!
Ha ! naya. bpuluh rggit kot.
At last, tak sgka kat Balik pulau da kedai cookies juai per slice
Ape lagi. amik jgn tak amik..hehe.
Tp seriously takleh lawan la Delish Moment punya.
Yg tu TERBAIKKK woookk

OK. Jom bg gambaq lak bercerita.
Lets goooo
Jgn terliuq suda! kikiki



Ni ha! snap lam keta. tak sempat balik dh ngap! sedap! 



Canteek kan? sedap! 


Sedap bangeet! :-)


Haha. kesian budak kecik ni. :-P


Isnin, 17 Oktober 2011

~Moga Allah bersamamu Mak Teh~


Assalamuallaikum semua.

Hari ni. 17 Oct 2011 Mak teh ctah telah berangkat ke Tanah suci utk mengerjakan Haji buat kali pertama.
Mak teh ctah ni, kakak kpd mak ctah. Antara mak menakan kesayangan ctah.
Baik sgt!
Ntahlah, ctah rasa sayu sgt2 tadi. Sedih sgt.
Nangis kot.. :(
Mak teh ctah p dgn sepupu2 dia. kira adik beradik kitorang gak la.
Actually Rancang lama dh nak p, waktu arwah Pak teh ctah ada lagi.
Tapi sebaik2 perancangan semuanya dariNYA. Allah azzawajjalla.
Alhamdulillah.
Tahun ni, terpanggil jua Panggilan ALLAH

Mak teh,
semoga dirimu diberikan kekuatan yg luar biasa utk mngerjakan ibadah haji,
moga dipermudahkan segala urusan dr awl hingga ke akhir,
semoga mak teh tenang, lapang dan sempurna melakukan ibadah
Moga mendapat haji Mabrur
Amiin Ya rabb
Amiin Ya Allah.

[Sori! sbb takda gambaq yg dpt dikongsi sbb hp terlupa nak bawak :-) oh ya, sempat jgk ctah tulis beberapa doa kat ats kertas utk mak teh doa kat sana. Doanya? opps..biarlah rahsia antara Saya, Mak teh dan Dia ]



Ahad, 16 Oktober 2011

~Renungan Bersama~



Assalamuallaikum semua.

Salam penuh kasih sayang buat kalian semua yg sudi singgah blog ctah.
Hari ni, ctah nak share satu ayat yg sgt2 mmbuatkan kita terfikir sejenak!
Dimana kita sgt2 memerlukan antara satu sama lain. Oleh itu,
Si kaya, jgn menghina si miskin,
Si cantik, jgn menghina si buruk,
Kita semua sama disisi Allah swt. 
:-)

"Hidup ini tumpang menumpang... di situlah lahirnya syukur kita kepada Allah. Pada sepinggan nasi yang kita makan, di situ ada nasi yang diusahakan oleh petani, ada ikan yang dicari oleh nelayan, ada ayam yang dipelihara oleh penternak. Betapa banyaknya pihak yang bekerja untuk memberikan sepinggan nasi kepada kita.. alangkah kerdilnya kita di bumi Allah SWT... maka siapakah kita untuk menolak agama Allah...?

-Ayat ini diambil drpd petikan mutiara kata Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat-


~Semoga selamat Perjalanan Mereka~


Assalamuallaikum semua.

Semoga kalian sntiasa sihat di bawah lindungan ALLAH swt.
ALHAMDULILLAH
Sebentar td jam 11 tghari pak menakan -Paman Din- ngan mak menakan -Bik Yu-  telah berangkat ke tabung haji. Insyallah, takda apa2 aral, petang ni diorg berangkat ke Tanah Suci utk mengerjakan Haji.
Semoga segala urusan ibadah mereka dipermudahkan ALLAH dr awl hingga akhir.
Semoga mereka diberi kesihatan yg baik dan kesempurnaan dlm menunaikan Haji
Moga mereka tergolong dlm golongan yg menerima Haji Mabrur.
Moga selamat dlm perjalanan pergi & balik.
Amin Ya Rabb
Amin Ya Allah.



Dalam kesedihan meninggalkan sanak saudara di penang paman din sempat tersenyum.Sapa tak syiiook dpt pergi ke rumah ALLAH.



Bik yu. Tangisan dalam kebahagiaan. Semoga kalian dipermudahkan. Amin



Gambaq tambahan..haha. 2 budak bucuk bertemu. 
p/s : kecik2 leh la pelok2 noo..dah besaq..Harraamm! haha



I Love U.Hahaha..

[Nota kaki : gambaq tak byk dpt tgkap sbb camera hp prob lak td. nasib tang last tu boleh.so ada pic dlm keta ja la. :-( ok la kan dr takda ]


~Teringin~


Assalamuallaikum semua

Aduuyaiii..
Teringin gila ctah.
ce teke ce teke ctah tringin apa?
Kalu btul Uoolls leh jd Nujum Pak Belalang la..haha

Ni Dia benda yg ctah teringin sgt.
Sampai meleleh air liuq..haha


Hahaha...ctah teringin makan kek lah uools...salah kan? tarakk la hadiah..kiki
Seriously Kek rainbow ni memang sedap. even harga dia agk mahai tp berbaloi2.
Memang puas hati la.. ctah pnh oder utk kak ngah punya bsday bln lepas. 
Teringin sesangat! 
Huh..


Tada..
Ni sebijik lgi ctah teringin.
Nama kek ni Red Velvet. Sedapp ooo
Ctah tak pnh oder kek ni kat delish moments tapi pnh mkn b4 ni kat tmpt lain. 
sedap! tp i sure la kat delish sure much better. sebab delish moment mengutamakan KESEDAPAN DAN KUALITI~
Jom oder jom.
kalau korg oder jgn lupa bahagi stengah na
Ni alamat FB dia


Promote2 ni takda kek free ka? kuang3..

Apa2pun kesihatan badan kena jaga. Makan2 jugak tp badan kena sihat ok.
Muahh. syg korg yg sllu bc blog ctah. -muah utk girls aje la ye-

[Tergedik suda!]




Sabtu, 15 Oktober 2011

♥ Rindu ♥


Assalamuallaikum semua.

TODAY
Im still fever.
Nevermind lah. Bkn nk cite sal demam.
Tngok en3 agak2 apa? Huhu..Ecece..:-)
R.I.N.D.U
Sesangat2 kat Seseorg ni.
Seriously!
Miss U Damn!
Tetiba lak malam ni rasa rindu sgt kat dia.
Teringin nak minum MILO dia bancuh. :(
Rasanya last jumpa raya ke3.
Maksudnya dah sebulan lebih tak jumpa.

Tak tau bila da kesempatan nak jumpa.
Semoga ada Jodoh buat kita bertemu.
:-)



Jumaat, 14 Oktober 2011

~Berjangkit~


Assalamuallaikum semua.
Hari ni. Saat ni..Detik ni...Waktu niii
Ctah D.E.M.A.M :(
Demam berjangkit. Mula dr...hmm..sapa ek?
Ntahlah.tak sure lak.tp Mak la demam
Pastu ciiiyyyahhh -My babyyyss Insyirah-
N.O.W 
Its My turn!
Pagi2 lagi, bgun tido, dh terasa berat je kpala ni. hidung tsumbat dan badan agk panas.
Tp still kena kuat sbb keja hri ni, tak keja duit tak ma$$$yukkk
then p kedai. bila dh aktif dan buat keja sana sini, bdn bpeluh so rasa cm kebah je demam ni..
Tapi malam ni makin teruk la.
Mata berair, hidung tsumbat+berair, kpala berat dan badan panas...
Wuaaa.Sedih~!!
Tapi takpalah.
-SAKIT KAN PGHAPUS DOSA2 KECIL KITA-
Bila sakit je terus ingt ayt ni. So terima seadanya.
:-)
Doakan ctah na. V Peace V


Rabu, 12 Oktober 2011

~Kembalikan Mood yg ceria~


Assalamuallaikum semua

Huuuuaaarghhhhhhhhhhhhhhhh............
Makk aiii!!! jgn tkejuttt na... alien mengamuk.kikiki
Mood ctah suram lgi, mcm semalam gak.
OOOOhhhhoooiiii..apa nakkk jadiii???
Im very2 Moody..:-(

Kesian gak si buah hati.
Sabar na sayang!

Oklah. nak sleep ni
Sok sgt2 bz...Pagi nak break1st with my lovely kazen -Kak Cik- & jaga booth PBJ
Tengahari p kelab nutrisi amik lunch & p bank
Petang cuci moto & my darling-pinky-
Malam aktv di kelab nutrisi again & meeting PBJ
Lets bantaii bucukkk time...


Ya Allah. kembalikan nasyitah nazari yg dulu. yg ceria, yg suka gelak2. yg tak moody2 cam ni. yg sihat dalam dan luaq.
tata titi tutu. Muahhh-utk gegirls sj ok-:-)


Selasa, 11 Oktober 2011

~Mood yg Kurengg~


Assalamuallaikum semua. 

Alahaiii...hari ni ctah takda mood sgt2.
Rasa nak marah ja. Serius!!
Nak tahu sapa yg jd mangsa? Mesti lah si buah hati. Hahaha..
Asal ctah badmood dia la yg jd mangsa. sikit2 dia ckp ctah marah, asl dia melawak ctah marah gak. selalu leh gelak2, malam ni serius!!! tarak punya gelak2. 
Menyakitkan hati.
Kesian gak kat dia, tp nak wat cm na.I cant cntrol my mood
Sori Darling!
Akhi memang tak salah pun.. :(

Sebab ctah badmood?
Wallahua'lam
Biar ctah dan ALLAH ja yg tahu. 
Ctah taknak buka aib org. Biarlah ctah simpan rasa hati ni dan ctah jdkan pengajaran kali ni. 
Yg baik itu datangnya dr Pencipta
Yg buruk itu datangnya dr ctah sbgai insan yg dicipta. 
:-)

[Bingkisan Ilmu : Janji mesti ditunaikan. Hutang mesti dilangsaikan. Seperti mana sabda Rasulullah s.a.w
" Tanda org munafik itu ada tiga perkara apabila bercakap dia berbohong, apabila berjanji dia mungkiri dan apabila dia diamanahkan dia mengkhianati " -Riwayat Bukhari & Muslim-]



Ahad, 9 Oktober 2011

~91011 :-)~


Assalamuallaikum semua.

Harap korg sihat la ek. Actually ceq taktau nak update apa.. tp nak jgk2 tulis en3 hri ni. 
Sebab??
Saja nak post sesuatu kat Blog ni sempena tarikh yg best~:-)
Tgok title en3. 91011
Ce teke, ce teke. Tak tau ek? Ok.ctah habaq na
hari ni kan 9 hri bulan 10 thn 2011.
9.10.11
Best kan? haha. -tergedik suda-

Oklah ye. Ceq berundoq dulu. :-)
Saja nak semakkan blog je. 
Sebelum tu ctah nak share sesuatu ngan korg.
Korg selalu solat, mesti baca doa ant 2 sujud kan?
Penah tau maksud dia dak? penah hayati dak? @ korg bc laju je sbb nak cepat hbs. actually klu tahu mksudnya. MasyaALLAH. Semua benda yg kita mmg NAK & PERLU! 
Jom hayati maksud dlm doa tu.

✔ Rabbighfirlii (Tuhanku, ampuni aku)
✔ Warhamnii (Rahmati aku)
✔ Wajburnii (Tutuplah aib-aibku)

✔ Warfa’nii (Angkatlah darjatku)
✔ Warzuqnii (Berilah aku rezeki)
✔ Wahdinii (Berilah aku petunjuk)
✔ Wa’Aafinii (Sihatkan aku)
✔ Wa’fuannii (Maafkan aku)





Khamis, 6 Oktober 2011

~Jalan2 Bersama Family Terchenta~


Assalamuallaikum semua-jawabbb noo-

TODAY : Rabu kan? kan3? tipu.........dah masuk khamis la...
huhu...sori update blog lambat..
Kalau hari RABU hari cuti2 family. Of coz la kami akn kuaq jalan2.
hari ni kami cadang nak g Zoo. tp kalu Zoo jauh la.penang mana ada zoo..huhu
Nak p zoo taiping dah lewat.kitorg kuaq pun dah lmbt. pas zohor. malam ctah ada keja. 
Nak meting & dating. hahaha...:-P -dgq ja noo, pecaya jangan wa habaq lu-
So kami decide p taman burung ja la bawa si kecik Insyirah tgok burung.
Anak buah kesayangn ctah tu lak, semua binatang dia panggil meow..hehe..smpai kan semut uqung dia pun dia kata meoow..haha..lawak btul la..

Tapi seriously memang enjoy la p sana. 
Yuran masuk rm15 utk adult. utk kanak2 not sure. Abah yg bayaq td..haha...
Tapi best la sbb diorg da wat show.kebetulan kitorg g time yg tepat so mmg puas hati la..
everyday pukul 11.30 & 3.30 ptg diorg wat show.leh la tgok kepandaian dan kepintaran makhluk ciptaan ALLAH beraksi di pentas. Terbaeeekkk
Gerun pun ada sebab diorg siap terbang ats kepala kita g....aiyakk..smpai ctah menyorok belakang kursi. haha... tp syiiioookkk sbb dah lama tak g tmpat2 cm tu ngan family. 

Nak cerita pnjang2 pun ceq dah ngantok suda! Biaq gambaq la bcerita. ok doddie? 
Sekian



























Ahad, 2 Oktober 2011

~Sampul berduit~


Assalamuallaikum semua.-Jawabb nooo-

Ahlan Wasahlan Ya Zulkaedah
Hehe..:-P Pejam celik pejam celik dan hbs syawal kan? dah masuk bulan baru dah dlm Islam.
Zulkaedah. Ikut kalendar dah pun masuk bulan Oktober.
Cepat sungguh masa berjalan. Rasanya cm tak puas raya..haha...:-)

Alhamdulillah. Masuk bulan baru tiba2 dpt rezeki yg tak disangka. 
Td kemas2 laci tiba2 terjumpa sampul duit raya. Ngatkan tak berduit bukak2 da rm400+..
ALHAMDULILLAH.:-) Boleh la simpan lgi kan. 
Pastu pulak, td abah huloq duit rm100. Abah sejak kebelakangan ni rajin dok huloq2 duit. Syukur la.
Rezeki ALLAH.
Moga terus dilimpahi rezeki dan kasih sayang dr ALLAH swt.
Ameen Ya Rabb

[Bingkisan Ilmu : Banyak sebenarnya amalan2 yg boleh dimurahkan rezeki oleh ALLAH tapi ctah share sikit2 ja na ::

1.Rajin beribadah kepada ALLAH


Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, seperti firman-Nya dalam hadis qudsi:

"Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu." (Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah .a.)

2. Memperbanyakan istighfar
Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah , yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Sabda Nabi s.a.w.:
"Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah s.w.t akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka." (Riwayat Ahmad, Abu Daud, an-Nasa'i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas .a.)

3. Tinggalkan perbuatan dosa
Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sabda Nabi s.a.w.:
"… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya." (Riwayat at-Tirmizi)

4. Sentiasa ingat Allah
Banyak ingat Allah buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman. Firman-Nya:
"(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah . Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram." (Ar-ra'd: 28)

5. Berbakti dan mendoakan ibu bapa
Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w. berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Baginda s.a.w. juga bersabda:
"Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya." (Riwayat Abu Ya'ala, at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim)


Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Nabi s.a.w.:
"Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah ) daripadanya." (Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami) ]




Isnin, 26 September 2011

~Percaya pada rezeki ALLAH~


Assalamualaikum semua. 
Maha suci ALLAH yg beri rezeki dan rahmat serta kasih sayangNYA buat kita.

REZEKI.
Rezeki memang ada di mana2. Sedangkan ulat dalam batu pun leh hidup cari makan. 
Apa lagi kita manusia yg cukup sempurna segalanya kan?? 
Ingat tak sal en3 last day? ctah ckp sal our new bisness? ala...Naz Mee Bandung tu la..
Ramai yg tanya, Eh...awt korg niaga mee bandung 3 jam je? kan kitorang start kul 3 dan ttup pkui 6ptg.
Jawapannya ialah
Kami taknak ganggu rezeki orang..Kami juai mee bandung pun niat dan target2 tertentu.Tapi utk menganggu rezeki org apatah lagi adik beradik sndiri. Bukan itu TUJUAN kami.
Ctah percaya pada rezeki ALLAH. SGT2 Percaya~!!

Td tanya my lovely ABAH about tips2 niaga..
Abah cakap amalkan solat dhuha...Tiap2 hari..
dan sememangnya abah ctah tak pernah tggal... selalu gak dok peqati..ALHAMDULILLAH..
Insyallah..Dah nekad dalam hati nak solat sunat dhuha everyday. 
Apa salahnya kan kita spend time utk ingat kat ALLAH.Sedangkan hari2 ALLAH tak jemu2 bg rezeki kat kita... Tak susah pun, bkn 10, 20 rakaat..hanya 2 rakaat..insyallah...5min slesai..Jumpa marka 2,3 jam pun tak terasa ni jumpa kekasih dan pencipta kita berkira sgt...Memang tak patut~~!!!
Semoga diri ini sntiasa beristiqomah dalam melakukan kebaikan, Amenn..


[Bingkisan ilmu : 
Fadilat Solat Sunat Dhuha :

Sebagaimana yang kita fahami bahwa setiap amalan yang disukai dan yang dilakukan oleh Rasulullah terkandung banyak hikmat dan fadilatnya. Begitu juga dengan fadilat bagi mereka yang mengerjakan solat Dhuha secara istiqamah.

Rasulullah bersabda yang bermaksud, 
“Siapa saja yang dapat mengerjakan solat Dhuha dengan istiqamah, akan diampuni dosanya oleh Allah, sekalipun dosa itu seluas lautan.”

Rasulullah bersabda lagi,
“Solat Dhuha itu mendatangkan rezeki dan menolak kefakiran (kemiskinan), dan tidak ada yang akan memelihara solat Dhuha kecuali hanya orang-orang yang bertaubat.”

Dari Nuwas bin Sama’an, Rasulullah bersabda:
“Allah berfirman: Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (yakni solat Dhuha), nanti pasti akan Kucukupkan keperluanmu pada petang harinya.”

Sementara itu di dalam hadis yang lain Rasulullah bersabda:
Hendaklah masing-masing tiap-tiap pagi bersedekah untuk persediaan badannya. Maka tiap kali bacaan tasbih itu sedekah, setiap tahmid, setiap takbir juga sedekah, menyuruh kebaikan dan melarang kejahatan itu sedekah dan sebagai ganti itu semua, cukuplah mengerjakan solat Dhuda dua rakaat.” (Ahmad Muslim danAbu Daud)