Isnin, 25 November 2013

~Perjalanan khalifah soleh menuju duniawi~

Bismillah

PESANAN :: ENTRI KALI NI AGAK PANJANG.

PERJALANAN ANAKANDA UMMI DAN ABI MENUJU DUNIA
PERJALANAN SYAHID BERSALIN SEORANG UMMI
PERJALANAN KASIH SEORANG SUAMI PADA ISTERINYA
DAN
SEMUANYA DI ATAS PENGORBANAN SEORANG INSAN BERNAMA
UMMI


ISNIN -1/10/2013
Hari ni dah overdue selama 3hari, p checkup macam biasa kat Lam Wah Ee Hospital (LWEH), doc buat pemeriksaan bukaan rahim (VE) tp masih 0cm...alahaiii... anak soleh ummi masih xnak kuar, masih seronok duk dalam perut ummi n ikut ummi ke kelas, agak kecewa tp REDHA..sebab semuanya sudah tertulis... ALLAH bg sesuatu ikut kemampuan, ALLAH dah tetapkan yg terbaik.Terima dgn hati yg REDHA dan PASRAH. Lepas tu doc suruh ctah admit malam ni iaitu 1.10.13 jam 10malam utk induce. Dalam hati, alahaii..mana mau,yalah, klo dh turun tanda atau dah buka at least 1cm ok la kan, ni xbukak lgsung...So bincang jap ngan suami, kami amik keputusan utk minta beberapa hari lagi.. dan akhirnya doc setuju..dia minta ctah admit hosp hari khamis berikutnya 3.10.13 kul 10malam... Malam jumaat.. so mcm tersenyum gak sebab impian nak bersalin hari JUMAAT bakal tercapai. Berdoa dan terus berdoa agar dipercepatkan bersalin, skrg2nya ada turun tanda sebelum kena admit hosp. (kalau ikutkan KKIA, 27HB dah kena serah diri... sebab due ctag 28hb... alasan diorg lps buat glukos tu tggi sikit bacaan even tiap2 check darah n check gula dalam darah xtggi pun..)

KHAMIS-3/10/2013

JAM 12.30 TENGAHARI
Hari ni dah overdue selama 5hari....Duduk sembang2 ngan mak, dok nebes kemain dah..lg beberapa jam nak kena admit hosp. barang2 semua dah ready...Cuma nak habiskan masa dgn en suami di luar, jalan2, shopping2 dan makan2 sebelum berpantang selama 44hari. Tiba2... Rasa sesuatu keluar dari bawah tu, hmmm..hati rasa semacam... tp mls nak check sebab byk kali dh mcm ni tp kuciwa.. takda tnda apa pun... Tp rasa mcm makin byk dan ctah amik tisu n check. dan tiba2... gulppp..Tengok ada darah yg bercampur lendir kat tisu. ALLAHURABBI! doa ctah dimakbulkan.. tanda2 hampir bersalin dah muncul..terus ke dapur panggil mak yg dok ada dlm tandas, mak keluar terus gtau..Makkkk....ada darah...mak terus nangis n ucap syukur n terus call en suami..Dia pun dgr mcm lega.

JAM 3 PETANG
En suami bawak ctah p BJ, mcm biasa lahhh..ngidam coolblog strawberry smoties..Nyummmmmyyy... p makan nasi ayam, jalan2... dan balik rumah, rehatkan diri.. baca yasin dgn en suami dan solat hajat berjemaah mohon ALLAH mudahkan semuanya.

JAM 10 MALAM
Hati berdebar2, hanya ALLAH yg tahu saat ini.... Mcm biasa, sblm admit kena daftar, buat pembayaran penuh dan check in wad..disebabkan bilik 3rd class penuh so terpaksa la amik 2nd class, lari dalam rm600 gak la..tp en suami mmg dah simpan bajet utk bilik tu.bezanya cuma 3rd class sebilik 6 org manakala 2nd class sebilik 4 org.. ruang ja la lbh besar n selesa..Sampai wad, buat urusan di kaunter wad, isi borang, surat beranak dll dan nurse hantarkan masuk bilik. waktu ni..Gulpppp.... ALLAH....mudahkan ya ALLAH

JAM 11 MALAM
En suami masih setia meneman ctah..waktu ni ctah dah masuk wad, en suami kemas2kan brg dan selesai urusan mengemas..diorg buat ctg..mcm biasa..nak semak degup jantung baby.. ALHAMDULILLAH..sepanjang ctg 30min baby bergerak aktif.. dah selesai ctg, nurse datang utk VE, check bukaan rahim... dan akhirnya dah ada bukaan tp 1cm baru... so nurse masukkan ubat (bentuk ala2 panadol aktiffast TP nama dia ctah xpasti) bawah tu utk tujuan bg rahim terbuka.. dalam erti kata lain ctah diinduce... selepas 6jam nurse akan check bukaan rahim lg utk pastikan rahim terbuka dari masa ke semasa. En suami tak boleh tido dalam bilik, sebab wad tu semua ppuan, so xdiizinkan melainkan amik bilik personal...mau habis dlm 5k gtu..hehe..tp bila masuk ja dalam labour room en suami leh temankan dari awal hingga selesai...

Sepanjang malam ni ctah xtido pun, sebab kena byk bergerak, bejalan ke hulu hilir..msg dgn mak, ngan kakak.. dgn en suami yg duk kat luar, tmpt menunggu wad bersalin... Lepas 1jam lebih diinduce pakai ubat, mula rasa sakit, tp sakit2 manja gitu dan masih terkawal, boleh sembang2, jalan keliling bilik smpai kena tegur dgn nurse..'u p rehat n tido laa, esok nak bersalin xda tenaga nak push' ctah hanya mampu senyum jaa... ats nasihat kak ngah ctah la, dia kata klu rasa sakit nk bersalin bykkan bjalan bg cpt bukaan...so i follow jaa..hihi...lps tu p rehat2 kat ats katil, rasanya sempat terlelap dalam 1,2jam gitu..


JUMAAT 04-10-2013

JAM 5 PAGI
Nurse datang buat VE lagi dan lagi... dan waktu ni ALHAMDULILLAH..Ada perubahan..bukaan rahim ctah dah 2cm..tp msih sikit... utk masuk labour room perlukan bukaan antara 2-3cm... waktu ni nurse dah tanya, u nak masuk labour room ka? atau nak i induce (masukkan ubat kali ke-2)? atau nak tunggu esok pagi Dr mai periksa? At last ctah buat keputusan nak tunggu Dr. ja esok..Dr masuk jam 9 lbh gitu.. so bersabarlah..

JAM 6 PAGI
En suami dah leh masuk wad..minta suami belikan sarapan.. sbb perut rasa lapar sgt+nak simpan tenaga satg...Lepas tu kami makan sama2, en suami temankan ctah mandi, siap2 wangi2, dan ctah solat subuh dalam wad n kami habiskan masa hinggalah Doc. mai.. sepanjang waktu ni, mmg ada kontraksi tp hanya biasa2...masih leh bergelak ketawa ngan en suami...dan pelik dah dimasukkan ubat tp xsakit.. mak plak ckp klu xsakit maknanya rahim belum terbuka... :(

JAM 10 PAGI
Doc. sampai dan check again bukaan rahim... Masih 2cm tp doc dah arahkan masuk labour room..so konklusinya induce in labour again...tp kali ni akan diinduce dgn masukkan air melalui tiub yg dipasangkan di ats telapak tgn mcm biasa. Nurse dtg utk bg masukkan ubat bg berak, kemaskan brg2 bhrga sebelum berkampung di labour room.. Dalam labour room ni la, xtau berapa lama nak stay, kdg2 org smpai berjam2 lamanya... dalam hati hanya mampu berdoa... ok..Ctah dan en suami dah ready...dgn lafaz BISMILLAH kami menuju labour room..Makin berdebar dan lbh kepada tak sabar nak jumpa our little caliph.

PERJALANAN DI LABOUR ROOM

JAM 10.30
Tiba di labour room, dipasangkan CTG again utk monitor pergerakkan jantung baby.. Tp waktu ni sgt2 mencabar sebab alat CTG dalam labour room ctah agak lambat kesan jantung baby, waktu n i dah rasa semacam sbb buat byk kali jantung bby kejap ada kejap xda... ALLAH...dugaan apakah ini? utk pasangkan CTG tu sampaikan hampir 5 org nurse yg mai check n pasangkan.. at last dpt gak kesan..syukur..tu pun xjelas mcm selalu...yakinkan hati 'elehh..alat diorg yg rosak..anak ummi kuat kan?' dalam masa yg sama depan bilik, kanan bilik semua dah dgr baby menangis, maknanya mereka2 dah selamat melahirkan... mmg waktu ctah masuk hospital, byk wad penuh.. ramai plak musim org bersalin.. Waktu dgr suara bberapa org baby nangis tu selang bbrapa minit, mmg rasa perasaan susah nak digambarkan... Sgt teruja dan sgt tidak sabar... Waktu permulaan awal dalam labour room, sakit hanya sat2, belum konsisten dan boleh bergelak ketawa lagi dgn en suami...dan sempat msg2, call2 dgn mak n kakak2..sempat call mak mertua minta maaf dan minta halalkan semuanya.

JAM 11 PAGI
Ctah dah ready utk diinducekan..Nurse datang utk drip air bg proses bukaan rahim... Waktu 30min awal, sakit boleh ditahan, tp lepas tu..ALLAH...Sakit hanya ALLAH yg tahu......Allah..waktu ni mula rasa sakit kontraksi..Oh, begini lah rasanya sakit..Menyucuk2 perut, dan bawah peut tu..mengeras bukan main...

JAM 11.30
Mak..sakit..adik sakit makkkk.... Macam ni la mak bersalinkan adik..Mak.......adik minta maaf.... Sempat hantar msg kat "Mak....adik tak tahan..." (sampai skrg mak bc msg ni mak menangis) En suami kat tepi sentiasa bg semangat, pgg tgn ctah dan tenangkan ctah..dimulut ctah xhenti2 baca Doa nabi Yunus dan Rabbi Yasir wala Tuaasir... tiap kali rasa kontraksi kuat, tiap itulah doa2 ini kuat dilaungkan...Rasa betul2 mcm dok berjuang di medan perang.. Kekadang meremang bulu roma.. ALLAHURABBI... Sakitnya hanya ENGKAU yg tahu. Nurse datang lagiiiiiii......... "R U OK? U NAK UBAT TAHAN SAKIT TAK? terus terus ctah GELENG DAN CAKAP "saya boleh tahan lagi". nurse sorg lg datang utk VE... Lepas check, masih 3cm terbuka..ALLAH.......... Sakit gila2 hny 3cm terbuka? :(

JAM 12.00
Rasa tak tahan nak membuang air kecil, en suami panggilkan nurse then diorg uruskan..kira 2x gak la ctah membuang air kecil dalam LR... lgpun penah terbc, selagi mampu kencing, kencing ja krp2 utk mudahkan bersalin... SAKIT KONTRAKSI DATANG LAGI..LAGI DAN LAGI...ALLAH..ALLAH..ctah xdpt ungkap dgn kata2..hanya mereka yg alami dan rasai yg tau YANG PASTI DIA YG LEBIH MENGETAHUI... Hinggakan ctah tny en suami berkali2"Yang..dosa apa yg nyak buat sampai ALLAH bg sakit mcm ni? Ya allah..sakit yang...." En suami menitis air mata... Bila tgk dia menangis, terus meruntun hati... TAHAN..TAHAN...ini lah SYAHID MELAHIRKAN.. Syukur sebab sntiasa mendapat suntikan semangat dari en suami...

JAM 1.00
Waktu ni sakit lagi..lagi dan lagi..tp air mata tak mampu kuar... sakit yg hanya dirasa oleh seluruh badan..KONTRAKSI SEMAKIN DEKAT2...Hanya mampu berzikir dan bc doa dan tarik nafas lepas..itu yg ctah buat berulang2 kali.... Pusing ke kanan kiri katil utk kurgkan kesakitan... Nurse suruh sedut GAS, tp ctah xnak sebab ctah xsuka alat2 cm tu..rasa lg2 sesak nafas.. en suami ambik juga n ajar cara pakai dia... buat la 2, 3 kali tp sgt2 tidak membantu..huhuhu Waktu ni dah xleh msg2 n ckp2 tepon dgn mak n kakak2... fokus pd kontraksi dan teruja nak melahirkan... SAKIT SAKIT DAN SAKIT akhirnya nurse datang utk check bukaan dan baru 5cm... agak kecewa.. dan smpat gtau suami "nyak bersalin malam apa kan akhi, skrg ni baru dok 5cm, :(" Waktu ni nurse ada suruh ctah amik ubat tahan sakit, ctah tegaskan takmau...lps tu nurse tny" kenapa u taknak? u takut? u dgr xelok ya? bukan epidural..ni cuma suntikan utk bagi lali" ctah buat taktau dan en suami pujuk suruh amik, dia tak sggup tgk ctah tahan sakit gtu.. dan ats keizinan en suami dan ctah, nurse datang suntik ubat pelali tu... tp rasa sakit tetap ada cumanya ctah rasa agak lali2

JAM 2.30
Waktu ni dah tak sedar.. sakit makin kerap, kerap dan kerap... nafas dah semakin tersekat.... dah hampir penat.. ctah rasa lali2 dan mulut masih terus mengungkap doa Nabi Yunus... ALLAH.......... Tetiba ketua nurse datang, dia suh nurse2 lain angkatkan kaki letak kat tempat khas, tetiba gak tgk ramai dh nurse dalam LR tu, tetiba tgk diorg dh sedia2 kain/katil baby, tetiba tgk en suami seakan2 tersenyum, tetiba ketua nurse cakap " OK! U boleh push skrg..U Mau berak kan? U boleh berak skrg" reaksi ctah " HAAAA? Nurse, dah buka 10cm ka? Nurse ckp "ya...dia ajar cara teran, if u rasa sakit or rasa nak berak baru u blh teran, kalu tak u jgn push..nanti terkoyak banyak dan kena jahit banyak". DALAM HATI..ALLAH.............. ANAK UMMI..KITA DAH MAKIN DEKAT UTK BERSUA... Jom sayang..KITA BERJUANG..DAN TETIBA DOC SAMPAI

JAM 2.45
BERMULA LA SESSI MENERAN......waktu sakit datang, terus ckp kat doc, doc saya sakit..DOC SURUH TERAN... DENGAN SUARA YG KUAT SAMBIL MELAUNGKAN " Laailahailaanta subhanainni kuntum minazzalimin" ..... YA ALLAH...RASA syahdu bila mana terasa sesuatu di situ, terasa kelembutan, rerambut halus mungkin, ALLAH...SEMAKIN TIDAK SABAR..TETIBA masuk balik...OK..XPA... Baru 1st meneran, ok..sakit datang balik...doc n nurse cakap..U teran sekarang.... dgn segala kudrat dan tenaga, dengan segala kekuatan yg ada, dgn rasa kasih sayang seorang ibu, dgn rasa kasih pada suami, dgn rasa sayang akan anak...sekali lagi bersama laungan " Laailahailaanta subhanainni kuntum minazzalimin di ikuti laungan ALLAHUAKHBAR......!!!!!!!!!!!!!!!!!" 

JAM 3.05
AAAAAAAAHHHHHHHHHH................SYAHDU SGT RASA BILA TERASA SESUATU KELUAR DARI RAHIM.. ALLAH..TAKDA GAMBARAN PERASAAN TIKA INI..Hanya mampu bersyukur padaMU.... Menangis terus tgk anak keluar...Sempat toleh ke suami, dia senyum sambil kucup dahi ctah mengucapkan terima kasih lahirkan ZURIAT KAMI... Terima kasih jgk sayang sudi menyemai benih cinta HALAL kita di dalam rahim nyak... ALLAH..SYAHDU...Nurse meletakkan anak ke dada, cium sekali dan smpat berdoa ke telingan anak MOGA JADI ANAK SOLEH SAYANG UMMI...

Lepas tu bermula la episod "aku seorang ummi"

ALHAMDULILLAH... Sessi menjahit hanya 5min..Jahitan hanya sedikit dan koyakan hanya sedikit...Syukur...semuanya dimudahkan ALLAH...Takda masalah waktu meneran dan koyakan tak byk... Suami ckp " pndai isteri akhi teran" Nurse pun puji.. :) Waktu ni tgk anak disebelah kiri bilik, nurse tgh buat pemeriksaan, ALLAH..sgt seronok dgr ank menangis tandanya si anak sihat... Lepas tu ctah dah mula lali balik dan sempat tertido... (Waktu ni diorg mandikan anak, siapkan anak dan en suami azan serta iqamatkan anak dan terus pergi sujud syukur...Proses ini diperhatikan sepenuhnya oleh en suami)

Dan JAM LEBIH KURG 5 LBH KOT (XPASTI SEBAB MMG LALI SGT2 KESAN SUNTIKAN UBAT LALI) ctah ditolak masuk wad... SAMPAI DI WAD..ALLAH... Seluruh ahli keluarga sedang menunggu... Bahagia terasa..SYUKUR PADAMU ALLAH...HANYA PADAMU AKU BERGANTUNG HARAP... 

Tapi waktu ni en suami takda..Tanya mak"mana en suami?" mak ckp dia keluar beli barang... Sedih hati sebab belum sempat nak sembang2 lepas terjaga dr tido... Dan waktu melawat dah tamat mak n lain2 pun pulang..dan tetiba en suami muncul..Bawakan hadiah teristimewa..SAYANGKU, tanpa hadiah ni pun NYAK DAH BERSYUKUR DAN BERBANGGA DAPAT LAHIRKAN ZURIAT KITA... Moga perjuangan nyak melahirkan anak kita, tidak akan disia2kan oleh akhi sampai ke hujung nyawa...Tidak terkira brp kali en suami menangis dalam LR... HUHU.... 

ALHAMDULILLAH
Tamat sudah kronologi ctah bersalin,
mungkin ada yg terlebih dan terkurang tp begitulah hendaknya.
MUDAH ATAU SUSAH BERSALIN SEMUANYA MENGIKUT KEHENDAK ALLAH
Tiap nasib tidak sama.
KITA HANYA MAMPU BERDOA

berbanyak2 terima kasih pada en suami, mak abah, kakak2 dan abg2 ipar dan seluruh keluarga mertua di Banda Acheh yg banyak mendoakan ctah dan baby...tnpa doa kalian mgkin tidak semudah ini

Terima kasih sudi membaca entri yg panjang berjela, mcm karangan SPM pun ada..kuikui


Sabtu, 12 Oktober 2013

~Saham akhirat Ummi dan Abi~

Bismillah

ALHAMDULILLAH
SUBHANALLAH
ALLHUAKHBAR

Telah lahir hamba ALLAH, umat kekasih ALLAH, anakanda sulung KAMI En Yanis dan Puan Nasyitah dan cucu ke-5 bonda Rosimah dan ayahanda Nazari.

SYUKUR SYUKUR SYUKUR
ALHAMDULILLAH
Segala2nya dipermudahkan ALLAH

Memperkenalkan
MUHAMMAD ALFATEH BIN MUHAMMAD YANIS
inilah dia SAHAM AKHIRAT kami UMMI dan ABI
jadi ANAK SOLEH duhai sayang ummi dan abi
AMIN YA RABB

v
v
v
v
v
v



PS:nantikan update pasal kelahiran mujahid soleh..Insyallah..akan update nanti..skrg sibuk berpantang, menyusu dan merawat badan2..hihi..Doakan kami terus dimudahkan ALLAH.

Selasa, 1 Oktober 2013

~Sebuah kemerdekaan~

Bismillah

Tugas kuliah yang diberi minggu lepas

'Karang satu puisi bertemakan patriotisme dan sila deklamasikannya dalam kelas'

Kemerdekaan,
Satu pemberian Tuhan bukti cinta-Nya ,
Anugerah Tuhan kepada kita, Rakyat Malaysia,
Atas segala jasa dan pengorbanan mereka,
Tiap titik keringat dan juga titis darah yang menjadi saksi,
Namun,
Sedar kah engkau tentang pengorbanan itu?
Sejauh mana engkau mengerti akan penderitaan lalu?
Usah bicara tentang kemerdekaan jika engkau masih leka,
Masih terus dibuai mimpi semalam,
Masih hanyut dibawa gelombang duniawi,
Ayuh sahabat, kita bangun dari tidur,
Kita pertahankan kemerdekaan ini demi negara tercinta,
Tanamkan azam mu  kuatkan tekad mu,
Bersama kita berjuang demi agama, negara dan juga bangsa.

Mohon tugasan diterima

Nasyitah Nazari

~Tragedi oktober~

Bismillah

Hilangnya ia menguji kesabaranku,
terpadamnya ia membuat senyumku hilang,
terhapusnya ia buat air itu mengalir tanpa henti,
kerana benda yg ku sayang tetap ku sayang sampai bila2,
tapi
hilangnya ia boleh dicari ganti,
Allah sedang menguji aku dan dia,
Oh ALLAH,
tabahkan hatiku.

Retak
Remuk
berkecai dan berderai


Isnin, 30 September 2013

~Selamat Hari Lahir ABAH ke-52~

Bismillah

Hari ni 30 sept 2013
SELAMAT HARI LAHIR ABAH
Moga abah panjang umur, murah rezeki, diberikan kesihatan yg baik, bahagia, sejahtera bersama kami MAK, KAK TI, KAK NGAH, ADIK, MENANTU2 DAN CUCU2 tersayang,
moga keluarga kita bahagia dan menjadi keluarga sakinah mawadah warahmah,
ABAH IS THE BEST ABAH IN THE WORLD
tak pernah adik rasa kekurangan,
dari adik belum lahir, semasa dilahirkan, sudah dilahirkan, saat membesarkan puteri bongsu,
balik keja jauh2 pakaikan lampin utk adik, sapukan ubat kalu adik kena pukul dgn mak,
sapukan iodin kat luka adik akibat adik suka mggaru digigit nyamuk,
bawak adik p mkn mknan sdp2, bawa kami smua bercuti, boleh dikatakan hampir smua tempat kat malaysia ni abah bawa even kita bukan sng pun dulu, tp demi anak2mu, dikau sanggup bersusah payah,
dan sampailah adik besar dan dah kawen tp semuanya sempurna! ABAH menyempurnakan kekurangan adik,
walaupun kadangkala kita jarang beramah mesra,
kita kurang bermesra mcm org lain,
TAPI
Hanya ALLAH yg tahu betapa adik sayang abah,
ADIK SAYANG ABAH DUNIA AKHIRAT KERANA ALLAH.

Moga JANNAH ALLAH milik abah.
Doakan yang terbaik utk anak abah sorg ni ya.
I LOVE U ABAH



ps:niat dihati nak bg hadiah 'cucu' ke-5 tp sampai saat skrg masih belum ada tanda2 mahu melahirkan. ALLAH..perkenankanlah doaku ini...Mudahkan segala urusan ku..Ringankan perjuangan ku melahirkan hambaMU, umat kekasihMU..AMIN YA RABB.

Sabtu, 28 September 2013

~TAHNIAH sahabat~


Bismillah

TAHNIAH TAHNIAH TAHNIAH
SELAMAT BERGRADUASI BUAT SAHABAT2 SEPERJUANGAN
terutamanya buat
SEPUPU KESAYANGAN SAYA
Kak cik a.k.a Basirah

21-09-2013
Hari bersejarah diorg,
akhirnya sahabat2 dan pupu saya TAMAT PENGAJIAN
dengan IJAZAH SARJANA MUDA SASTERA
TAHNIAH KORG!
Tumpang gembira buat kalian semua.
dengan keadaan sarat dan penat ctah gagahkan diri hadir utk majlis konvokesyen mereka,
nak meraikan mereka setelah 3 tahun bersama
cuma agk terkilan xdapat nak jumpa semua,
tp bersyukur
dipertemukan dgn sahabat2 yang banyak membantu sepanjang pengajian


ni lah pupu saya..TAHNIAH pupu..I love U.. pupu cantik sgt on that day. bertambah2 seri dengan kehadiran ehem2. hahaha

Sedikit buah tangan buat mereka. :)
salah seorang sahabat yg banyak membantu..TAHNIAH kak diha. Sayang k.diha ketat2. Moga ukhuwah kita berkekalan selamanya.

ni pun salah sorg sahabat yg banyak menolong ctah spnjang kat USM. TAHNIAH MILUN. jgn lupa upload pic kita berdua.

~Barang idaman Qolbu~

Bismillah

Jam dah masuk 12 lebih
maknanya hari ni bertarikh 28 september 2013 di mana DUE DATE ctah, hehe
tp our little caliph masih sonok menghuni perut bonda dia,
xpalah sayang, ummi dan abi tunggu dengan penuh sabar,
nikmati hidup di alam itu sebelum dikau menjengah dunia yg penuh tipu muslihat ni ya nak.
bila dh bersedia, keluar dengan mudah,
Moga ALLAH mudahkan segala urusan kita.

Saja nak bercerita sikit sal barang2 keperluan yang menjadi idaman qolbu,
eh. keperluan ka kehendak ek?
hihi, tp rasanya perlu jgk benda2 ni,
xsalah keluarkan duit utk anak tersayang kan,

1st

STROLLER -bajet RM500 dan ke bawah-

Masih terpikir sama ada nak beli SCR 6, SCR 12 mahupun ZITRON
kena cuba dulu kesemuanya dan bawak our future baby,
biar dia pilih sendiri sebab tu sampai sekarang kami masih belum beli
mcm en3 ctah lepas, 
insyALLAH,
Mamalong & paklong la akn sponsornya,
Ummi n baby sayang mamalong ketat2
Muahhhh

SCR 6
SCR 12 & ZITRON
Masih baru dalam pasaran. baru minggu lepas kot kuar..

2nd

BABY ROCKER/BOUNCER-bajet rm200-

Ni pun dah teringin lama,
ntah xtau sebab apa, sbb cute sgt kot, lgipun ada benda ni sng la nti nak bg makan ka, nak diamkan baby ka, xla susahkan tokmak sgt kan nak jaga anak ummi, n nmpak cute sgt klo baby duk dalam tu,
leh ransangkan otak jugak sebab ada toyclip n muzik,
lagipun mamangah n pakngah dok tny nak beli apa? so alang2 dah tny minta sponsor benda ni laa..hehe
TQ mamangah..ummi n baby sayang mamangah ketat2
muuaahhhhh

TAPI confius, mana lagi cute eh? dari segi function yg bawah tu lg ok sebab besi, lebih tahan lasak.




3rd

BABY COT @ PLAYPEN -bajet rm300 ke bawah-

Ha, ni mmg keperluan, sebab playpen ni sgt penting nak letak baby kan,
tambah2 klo ank dh boleh merangkak mcm ank buah ctah sumayyah, lmbt tggai sikit mrgkak merata,
niat n ak beli awal leh sumayyah duk dlu, baby cot yg sdia ada baby ctah guna sbb sumayyah dh leh panjat2 even dia baru 7bulan++, bahaya, klu playpen tinggi sikit,
baby leh main2 dalam tu,
dan ALHAMDULILLAH,
ni tokmak n tokbah yang nak belikan,
rezeki anak ummi ya sayang?


ni rupanya



LAST BUT NOT LIST

BABY CARRIER-bajet rm300-rm500-

Ni pun penting kan? sgt2 penting utk kami yg kampung nun jauh di sana,
nak balik acheh xyah la susah2 nak usung stroller bagai,
just bawak baby carrier,
tp kena makesure baby carrier yg bagus dan tahan lasak,
yg penting selamat utk baby,
sebab yang FAKE atau MURAH tak bgus utk kaki baby,
ctah srvey dan byk membaca
antara jenama yg ok ERGOBABY, SNUGGBABY, BOBA 3G
DAN YANG PASTI KENA BELI ORIGINAL,
kalu FAKE ada ja, dalam rm100 dpt dah.
ORIGINAL dalam rm300-rm500
dgr mcm mahai kan? TAPI bagi ctah biar mahai tp puas hati dan ANAK SELAMAT!
&
Baby carrier ni ummi dan abi yg akan kuarkan duit utk beli,
insyALLAH, kena mula menabung sikit2 utk beli,
kalu ada yg sudi sponsor apa salahnya.
HAHAHA

INI RUPANYA (gambar ehsan mamapandastore)



BOBA 3G idaman QOLBU...pilihan pertama


ERGO BABY. Pilihan kedua...cun gak..


SNUGGBABY.. tak berapa bekenan sebab corak dia banyak sgt..semak



Ahad, 22 September 2013

~Menanti dan terus menanti~

Bismillah

Hai u ollsssssss
Today
22.09.13
genap ctah 39 minggu dan 1 hari bersamaan dengan 9 bulan 22 hari
hai la anak, sonok dok dalam perut ummi ya? xnak kuar2?
Its ok my dear!
bila dah bersedia, keluar baik2 ya, jangan susahkan ummi dan semua orang k, 
kamu anak soleh kan?
I LOVE U MY LITTLE CALIPH
ummi dan abi menunggu dan menanti kelahiranmu sayang




Sabtu, 21 September 2013

~CTG time~

Bismillah

18.09.2013 bersamaan dengan hari RABU lepas,
ctah checkup di Hospital Lam Wah Ee,
hasil pemeriksaan Doc, semuanya ok tp yang menjadi kerisauan air ketuban agak kurang dan baby kurang gerak,
so doc suggest suruh buat ujian CTG.
Apa benda CTG tu?
dia satu alat utk mengesan jantung baby,
so bila buat CTG kita akan dapat rekod selama beberapa minit tiap detik jantung baby dan akan kuar rekod di sehelai kertas setiap saat,
kalu kurang dari 110 agak lemah n xnormal sbb baby kena tinggi,
tak mcm kita org dewasa.
Time nak buat tu agak cuak sbb kena masuk Labour Room u ollss.
dah dpt rasa feel nak bsalin masa tu, nasib la en suami diberi keizinan utk meneman sepanjang buat CTG selama hmpir 50min...(so mmg kami berdua conquer habis la bilik tu sebba tinggal berdua jaa...) mula2 kena buat 30min ja tp disebabkan sepnjang 30min baby hanya gerak 3x so nurse tambahkan jadi 45min,
(actually baby gerak tp ummi bz layan abi bergambar so mcm terignore pulak gerakan baby n terlepas nak tekan satu alat utk rekod pergerakan baby, sori anak ummi, abi xcited sgt dok ambil gambar n rekod video ummi dalam tu..hehe)
Disebabkan rushing nak ke kelas tutorial jam 12, so cepat2 la panggil nurse stopkan alat CTG yang berada disekeliling perut ni,
dan ALHAMDULILLAH
semua ok!
Jantung anak ummi gerak dengan baik dan jayanya,
xsilap ummi paling tinggi baby berdegup 180+ dan paling rendah 120+
Syukur syukur syukur
lepas siap, kami serahkan kertas rekod CTG tu kat doc dan kalut la ummi ke kelas.

SEDIKIT GAMBAR KENANGAN SEMASA CTG DILAKUKAN ::


Ahhh....! tidakkk!! badan saya penuh katil..haha


PS:sedang membilang hari...7 hari lagi...Moga ALLAH mudahkan segala2nya..Amin Ya RABB..


Selasa, 17 September 2013

~Aku masih di sini~

Bismillah

Tika mereka sibuk dengan jubah itu,
aku masih di sini,
tika mereka sibuk dengan bunga yang pelbagai warna dan rupa,
aku masih di sini,
tika mereka sibuk bergambar pelbagai gaya dan aksi,
aku masih di sini,
menghabiskan perjuangan terakhir,
menghabiskan sisa-sisa hidup di bumi Minden,
aku masih dan terus di sini,
berusaha sebaik mungkin menamatkan segulung IJAZAH buat mereka yg ku sayang,
bersyukurlah duhai insan,
belajar menghargai apa yang ada di depan mata,
setiap yang berlaku ada hikmahnya,
Ya.... Hikmah yang sangat hebat,
kini aku lebih mengerti,
terima kasih oh Tuhan atas kurniaan ini,
'makhlukMU' yang ku kandung selama 9 bulan 17 hari ini adalah bukti besar dan hebatnya hikmahMU,
'insan' ini juga adalah sumber kekuatanku kini,
biar mereka di sana meraikan 'Hari Bersejarah' itu,
kerana kejayaan ini sememangnya milik mereka,
aku tumpang gembira sahabat-sahabatku yang ku sayang,
Doaku buat kalian,
moga berjaya di dunia dan akhirat,
tahniah dan syabas buat kalian semua,
doakan diri ini agar terus kuat menghabiskan baki pengajian 4 bulan lamanya,
dan berjaya seperti kalian,
apa yang pasti,
ini bukan penyudahnya,
masih jauh perjalanan kita menuntut ilmu,
ibarat kata pepatah
"menuntut ilmu hingga ke liang lahad"

Nukilan
Nasyitah Binti Nazari a.k.a Ummi ctah
17/09/2013 bersamaan 11 Zulkaedah 1434
10.15pm


Khamis, 12 September 2013

~16 days to go~

Bismillah

 days to gooooooooooooo!!!!!!!!!!!

Nebesss makkkkkkk!

Alhamdulillah,
Hasil pemeriksaan minggu ke-38

BERAT : naik 700g total naik sepanjang kehamilan ialah 7.4kg (xbyk pun)
TEKANAN DARAH : 120/70
HB :12.2
TINGGI RAHIM : 36
GERAK JANTUNG BAYI : 155

Semuanya ok!
Syukur.
Sabar menanti 16 hari lagi...kalu boleh 15hb ni kuar pun ok, boleh sama sambut besday sama2 ngan  mak ngah..hehe..
Lambat @ cepat terpulang padaNYA, yang pasti ctah mengharapkan yang terbaik utk our little caliph.



Isnin, 9 September 2013

~Perjuangan terakhir~

Bismillah

09.09.13
Bermulanya perjuangan terakhir sebagai seorang mahasiswa Ijazah Sarjana Muda,
MAY ALLAH EASE EVERYTHING,
InsyaALLAH... Masih membawa 'little caliph' bersama utk semester ini,
tak puas belajar katanya,
Moga anak ummi cerdik dan dpt serap sedikit sebanyak ilmu yg lecturer ummi ajar.
AMIN YA RABB

:
:
:

ps: Tak sabar nak berGRADUASI bersama anak dan suami tercinta... dan Ijazah ini sudah semestinya utk mak dan abah tersayang... Pulun jangan tak pulun, nak DEKAN lagi utk semester terakhir ni..Doakan ctah!


Selasa, 3 September 2013

~Maternity shoot sdn.bhd.~

Bismillah

Disebabkan hari ni ramai yg NAIK MINYAK akibat kenaikan harga minyak,
so ctah taknak layan perasaan yg sememangnya tengah panas,
nak upload pic
MATERNITY SHOOT,
actually gambar2 ni ctah ngan en suami yg amik,
amik sendiri ja,
n guna camera hp cokia ja ok!
jimat bajet n boleh disimpan sebagai kenang2an.. :)

JOM LAYANzzzzzzzzzzzzzzzz

Sentuhan seorang bakal ummi

ummi love u so much little caliph

abi love u so much little caliph

dari pandangan sisi

subhanaALLAH..indah kurniaanMU

ummi dan abi menunggu dai soleh pengikat kasih kami

wajah keterujaan menunggu mujahid soleh

kasihnya abi terhadap ummi dan bakal anak soleh

keluarlah sayang dgn sihat dan sempurna. jadi anak soleh ya

kenangan tika usia kandungan menjangkau 9 bulan

moga bakal anak soleh ummi abi mampu berjuang keranaNYA

last but not least!

ALHAMDULILLAH
Moga dapat dijadikan tontonan khas utk anak ummi dan abi pabila besar nanti,
Walau penat lelah mengandungkan kamu, tp ummi rela sayang!
lebih kurang 25 HARI lagi
Moga ALLAH bantu dan mudahkan.

AMIN YA RABB



Jumaat, 30 Ogos 2013

~1990 VS 2013~

Bismillah


KORANG TAHU APA BENDA NI?

SUBHANALLAH
kad kiri REKOD KESIHATAN IBU 23 tahun lepas,
mak ctah yg punya.
buku kanan REKOD KESIHATAN IBU 9 bulan lepas,
ctah yg punya.

ALLAHURABBI
Terima kasih atas peluang ini ALLAH!
BESARNYA PENGORBANAN MAK TIDAK MAMPU DIBALAS DENGAN APA SEKALIPUN,
MAK,
dikaulah RATU HATIKU,
dikau PENYERI HIDUP,
dikau adalah SEGALANYA BUAT DIRIKU.
Terima kasih mak, sudi mengandungkan adik, melahirkan adik, perjuang membesarkan adik, pengorbanan menjadikan adik insan berguna, wang ringgit, masa mak, penat lelah mak, tenaga mak,
semuanya tidak mampu adik balasnya.
HANYA ALLAH YG DAPAT MEMBALASNYA,
MOGA JANNAH ALLAH MENANTI MAK DI AKHIRAT NAN ABADI.
amin ya RABB

I LOVE U MAK DUNIA AKHIRAT.


Rabu, 28 Ogos 2013

~Pemeriksaan 9 Bulan~

Bismillah

Hari ni ada appoinment dgn doc kat private hosp,
ALHAMDULILLAH
Hasil scan n pemeriksaan,
baby ok2 ja, kepala dah letak ditempat yg betul,
uri pun dah ke atas,
baby pun aktif bergerak ke sana sini,
cuma umminya ja kurang memuaskan,
makin hari makin sakit 3P (pinggang, pinggul n punggung),
sakitnya hanya ALLAH yg tahu,
semalam pun baru dpt lena lps subuh,
semalaman berjaga, xtau nk buat apa, nangis2 sambil berzikir ja,
ALLAH! besarnya pengorbanan insan bernama MAK,UMMI, IBU, MAMA, BONDA DLL,
Takpalah nak, ummi rela asalkan kamu sihat sempurna,
cumanya
td checkup
bakal khalifah soleh ummi agak kecil,
lepas doc scan, dia ckp 2.1kg ja dikala usia baby 9bulan,
xpalah, kecil senang ummi nak push,
soleh betul diaa, xnak susahkan ummi dia kan sayang?
Moga ALLAH mudahkan perjalanan hidup anakanda ummi dunia akhirat...AMIN YA RABB
oh ya, berat ummi plak dah turun 2kg td,
doc pelik, nurse pun pelik tp tak kena hingaq sbb bukan checkup kat KKIA.
Checkup tadi pun sat sgt2, sbb doc rushing nak p sambut baby,
ada org nak bersalin katanya..
Grrrrrrr.....nebes i..!

ps:ALhamdulillah..barangan baby dah settle semuanya.. tinggal stroller ja belum beli...yg tu xpa, baby nak pakai lmbt lg.... td baru p amik tilam kekabu asli, sgt cantik n memuaskan hati..tak sabar nak tunggu baby kuar...5bintang utk CutieBabyBedding... ctah n baby like it very2 much..hihi. (pandai abi pilih kain n ummi susun warna kain..hihi).. perasan tak perasan en3 ctah kat atas terguna title baru plak kan..'ummi' pun 'ummi' la kan...:)

Sabtu, 24 Ogos 2013

~35 Minggu sudah~

Bismillah

ALHAMDULILLAH
Hari ni usia my future little caliph dah 35 Minggu,
berbaki 5minggu sebelum anak soleh ummi melihat dunia,
Nak tgk pic ummi tak?

v
v
v
v
v
v


Doakan kesihatan dan keselamatan ctah dan baby ya kalian semua,
Walau diuji dgn pelbagai kesakitan sepanjang mengandung, tp bila pikir si anak dlm perut terus kekuatan itu datang,
besarnya pengorbanan insan bernama WANITA
'ummi rela mati pun demi kamu anak soleh ummi,
keluar dgn mudah ya sayang,
jgn susahkan ummi,
jadi anak soleh ya anak ummi yg ummi sayang'


Jumaat, 23 Ogos 2013

~Dahulu & Kini~

Bismillah

DAHULU
Dia insan yg sangat memahami diriku,
Dia insan yg sgt mengambil berat tentang diriku,
Dia insan yg selalu menegur silapku,
Dia insan yg sering mengingatku tentang erti kesabaran, ketabahan dan kekuatan,
DIA JUGA INSAN YANG SERING BUAT AKU TERSENYUM

T.E.T.A.P.I

KINI
Segalanya telah berubah,
Melihat dia dari jauh membuatkan aku terkesima seketika,
Ya...Dia banyak berubah,
Dia kini insan yg lain dari yg kukenali,
tiap katanya membuatkan ku berasa jauh,
tiap tuturnya membuatkan ku terasa hati,
Mungkin aku yg sensitif atau dia yg kurang peka terhadap tutur katanya?
Ya ALLAH.
Peliharalah insan ini dari segala tipu daya manusia durjana,
Peliharanya insan ini dari fitnah dunia yg penuh duri,
Peliharanya insan ini dari segala muslihat duniawi yg mengancam diri,
Peliharalah insan ini daripada terus hanyut dibawa arus kemodenan melampau,
kini...Insan ini juga telah membuat air mataku mengalir laju..
YA RABB..
Sesungguhnya AKU SAYANG PADA DIA YA ALLAH.
Maafkan diriku andai aku tidak lagi mampu memegang erat tanganya,
kerana aku juga punya tanggungjawab!

Semoga ALLAH terus memelihara kami dari muslihat duniawi yg mencengkam diri.
Moga terus diberikan kekuatan olehNYA

AMIN YA RABB


Khamis, 22 Ogos 2013

~Abi & Ummi to be~

Bismillah


INSYALLAH
Abi dan Ummi to be..
5 minggu lagi...Moga dimudahkan segala urusan olehNYA.


~Pemeriksaan ke-9~

Bismillah

Lamanya ctah tak sembang2 kat sini, update psl my prgnancy,
malas atau bz ctah pun xpsti..hehe
ALHAMDULILLAH
Hari ni 22hb Ogos ctah p KKIA utk pemeriksaan mingguan,

HASIL PEMERIKSAAN HARI NI ::

Tempoh hamil : 34w5d
Berat naik 400g dari checkup lepas,
BP : 110/70
HB : 12
Tinggi rahim : 34cm
Jantung baby : 149

Hari ni kena injek kancing gigi utk dos ke-2 (xsakit pun, tp skrg dh mula rasa lenguh2..tp slgi leh menaip ni kira ok la kan)

Semuanya masih terkawal.
ALHAMDULILLAH

Tpkan, sejak masuk 34minggu kehamilan,
ctah dah mula rasa sakit pinggang n pinggul yg keterlaluan,
rasa mcm nak tercabut n terputus urat n pinggang ni,
nak bangun atau duduk mmg btagak gila,
nak tido pun dah mula tak selesa,
kdg2 3,4pagi bru boleh lena.
baby pula asyik mengeras.
Baru sikit sakit ni, kdg2 dah merungut...alahai,
mcm ni lah mak ctah ngandungkan ctah dulu kan.
Bila dah nak jd mak, bila dah lalui beberapa fasa yg mak dah lalui dulu, kini ctah lbh mghargai mak, xmau mnjawab2 mcm dlu2 dah..nak jd anak solehah... (almaklumlah, ctah anak bongsu, mak kata ctah suka kata adik mnjawab menjabu..hihi)

Doakan ctah dan baby selamat semuanya,
ada lbh kurg 5minggu sebelum due date menjelma.
Moga ALLAH mudahkan urusan kami.

AMIN YA RABB


Jumaat, 16 Ogos 2013

~Senarai barang keperluan ibu dan baby~

Bismillah

SENARAI BARANG KEPERLUAN BERSALIN UNTUK IBU DAN BAYI DI HOSPITAL

Untuk ibu:
1. Kad lawatan hospital / kad merah
2. Kad pengenalan
3. Telefon bimbit&charger
4. Baju / blouses (5 helai) 

5. Stokin (2 pasang)
6. Kain batik (3 helai)
7. Baju / seluar dalam (5 pasang)
8. Skaf kepala / ki / tudung (2 helai)
9. Peralatan mandi (pencuci muka, berus gigi, ubat gigi)
10. Majalah / buku/buku Yasin
11. Tuala mandi
12. Maternity pad / pad biasa 1 pek
13. Tuala muka (1 helai)
14. Selipar
15. Kamera
16. Air / minyak selusuh
17. Minyak angin
18. Air zam zam

19. Makanan / minuman (air masak / susu / milo / horlicks, buah kurma, biskut, roti)
20. Termos air panas
21. Bag plastik
22. Baju sejuk (sweater)
23. Sikat
24. Breast pad
25. Nursing bra

Untuk bayi:
1. Baby diapers (6 keping)
2. Baju (3 pasang)
3. Minyak telon
4. Baby wipes / wet tissue
5. Tuala mandi
6. Stokin / sarung tangan bayi (4 pasang)
7. Peralatan mandi
8. Selimut / bedung
9. Barut
10. Topi

ps: Alhamdulillah...ctah dah settle..xsmua brg yg ctah bawak..ctah bawak brg2 yg ctah dah boldkan jaa...xbyk sgt sebab cadangnya nak bersalin kat private so berbeza sikit dgn hosp. kerajaan... lg byk keperluan kena bawak mcm senarai kat ats ni..Barang2 baby pun just bawak persalinan utk nak kluar hospital ja.. lain2 guna barang2 hosp. Moga dimudahkan urusan...:)


Khamis, 15 Ogos 2013

~Eid Mubarak 2013~

Bismillah

Hari ni dah 8 Syawal tp baru berkesempatan nak ucap
SELAMAT HARI RAYA EIDULFITRI
kepada semua sahabat MUSLIM yg meraikan hari kemenangan setelah sebulan berpuasa.

Tahun pertama beraya sebagai seorang isteri
sgt menyenangkan!
Syawal yg INDAH apabila berTEMAN dan masih berpeluang meraikan bersama MAK ABAH dan keluarga tercinta.

sedikit gambar buat tatapan kalian









SEMOGA TAHUN2 AKAN DATANG MASIH BERPELUANG MERASAI INDAHNYA SYAWAL BERSAMA TERSAYANG.
Insyallah, kalu diizinkan ALLAH.
Beraya bertiga...atau berempat mungkin..Jeng3...haha..

Jumaat, 26 Julai 2013

~Bajet+check list keperluan Baby~

Bismillah

Salam Nuzul Quran kepada seluruh kaum muslimin dan muslimat,
Al-Quran mukjizat teragung,
telah wujud berabad tahun lamanya tapi tetap terpelihara kerana kesuciannya,

Alhamdulillah,
17 Ramadhan sudah berlalu,
hari ni ctah nak update pasal barang keperluan dan bajet yang telah dikeluarkan utk anak soleh ummi,
Ctah sediakan apa yang WAJIB dan PERLU saja,
benda2 yang tak berapa nak perlu tu belum beli dan masih dalam perbincangan sama ada ia sememangnya satu KEPERLUAN bukan KEHENDAK,
memandangkan ctah anak bongsu dan dah ada 4 org anak buah 2 mujahid dan 2 org lagi mujahidah,
so barang2 keperluan baby mmg banyak JIMAT dan sekadar guna balik apa yang kakak2 sediakan utk anak2 diorg,
ALHAMDULILLAH.
Ianya sgt membantu ctah yang merupakan seorang pelajar sepenuh masa dan hanya mengharapkan titik peluh en suami dan ihsan mak abah.
TAPI
sebagai seorang ibu, sudah semestinya kita nak yang terbaik utk anak-anak kita,
tambah2 anak soleh ummi ni anak sulung.
semua nak lengkap dan SEMPURNA utk si dia.

Bajet barang keperluan ANAK SOLEH UMMI:


Baju romper 4 pasang : RM 50

Anakku (Baju 3 pasang+topi+tuala+mittens n booties 2) : RM 170

Sunshine Square (Baju 5 pasang+topi+selimut+mittens n booties 3+sapu tangan+set tilam nipis utk tukar lampin+Nursing Bra : RM 370

Mydin (Pampers NB+sabun top to toe+cotton bud : RM 80

Nona Roguy (phtonatal: pil makan utk dalaman) : RM 100

Peekaboo (diaper bag)  : RM 50

Tempah tilam kekabu asli : RM200 (bulan 9 baru dapat)

Tropika baby oil+cream tropika+vaseline+candacort : RM 80

Lamaze foot finder&wrist rattle set+fisher price caddy beg : RM 70

TOTAL :  RM 1170.00

Alhamdulillah..Rasanya bajet ni ok ja, tak lari sgt sebab banyak keperluan lain mcm PAM SUSU pakai kak long ctah punya Madela Freestyle, BARUT baby mmg dah banyak, KAIN BEDUNG pun dah ada turun temurun punya, ctah cuma sediakan beberapa BARANG HARIAN mcm BAJU2, SARUNG KAKI+TANGAN yang baru utk sambut orang baru ja..lain2 guna ja barang anak2 buah..JImat bukan? Mcm keperluan ctah, set bersalin luaran mcm MINYAK HERBANIKA NONA ROGUY pun masih banyak, sbb tu ctah cuma beli ubat dalaman ja. Param, pilis dll tu guna time tukang urut nanti ja laa.

TAPI,

Masih ada beberapa keperluan yang agak MAHAL dan perlukan bajet lebih,
insyaALLAH ada rezeki lebih memang nak beli,
Antaranya ialah

Stroller ( Abg long n kak long nak sponsor..hihi),
Katil baby (playpen saja) @ beli meja khas+tilam berkelambu (nak kena deco sikit bilik), 
Rocker Fisher Price, rasanya perlu la jgk utk letak baby, leh pujuk2 baby if dia nangis ka apa ka. lagipun benda ni leh pakai dari NB sampai 4 tahun, tahan lasak katanya ( nak minta abi sponsor),
Baby carrier, rasanya ini perlu jugak sebab nak shoping atau p mana2 sng la kan...xyah dukung2 just pakaikan baby carrier ni ja. kot2 la malas nak usung stroller. lagipun nanti balik kampung kat Acheh boleh la abi usung anak ummi dalam baby carrier.. tp setelah di survey ramai org ckp better beli yang mahai sikit mcm jenama ERGO atau lain2 yang tahan lasak, kalu yang murah tak elok utk tulang belakang baby. tp kalu nak beli pun time anak dah 4,5 bulan kot. (ada yang sudi sponsor tak?)
Botol susu NB Avent set, harga boleh tahan rm145 tp berbaloi la sebab ada 2 botol besar, 2 botol kecik, puting+berus pencuci, kalu nak beli asing2 mmg dh beratus. Avent ni jenama terkemuka dan tahan lasak, tak payah nak bertukar sgt botol susu tp masing runsing nak beli ka tak...Adoii laaa. (atau nak minta sponsor gak..huhu)

5 benda ni akan ku usaha untuk dapatkannya..hihi.
kesemua brg2 keperluan ni dibeli hasil daripada titik peluh abi menyimpan sejak daripada tau ummi prgnantkan anak soleh ummi, dan sebahagiaanya duit simpanan ummi sndiri, seronok sgt2 dapat berbelanja utk anak sendiri.
feeling tu ssh nak habaq, so korg kawen, prgnant n rasai sndiri.
*abi tgh gigih bekerja utk cukupkan peruntukan membayar bil hospital, insyaALLAH perancangan awal ctah nak bersalin di hospital swasta LAM WAH EE,
so duit kena la simpan lbh sikit.* doakan segalanya dimudahkan ALLAH

Oklah..selamat berbuka kalian


Selasa, 16 Julai 2013

~Pengalaman seminggu berpuasa~

Bismillah

Maha suci Allah,
ALHAMDULILLAH
Baru selesai masak memasak, 
hari ni masak awal, selalu mula masak lepas asar tp hari ni terlebih rajin ka apa taktau tiba2 asar dah siap segala juadah
masak lemak kuning ikan bawal, sambal belacan, ulam-ulaman, dah siap perapkan ikan utk goreng, potong segala buah2an (tembikai, apple, jambu, mempelam),
dan mak buatkan lepat pisang n kak ngah dah siap bancuh cucur cempedak(satg baru goreng panas2),
syukur sgt2...dah seminggu Ramadhan dapat berpuasa penuh dan yg lebih mengujakan dapat berkhidmat di dapur utk bersahur dan berbuka.
Anak ummi sgt patuh kata ummi, baik ja dalam tummy ummi,
Moga jadi anak soleh sayang.
Amin Ya Rabb

Bila kerja dibuat dgn ikhlas utk suami tercinta dan keluarga tersayang,
semuanya menjadi ringan dan mudah.
Terima kasih atas kesempatan ini ALLAH.

Pengalaman seminggu Ramadhan utk tahun ini sgt2 bermakna,
seronok sgt2 dapat bangun awal2 pagi,
menjadi org yang pertama bangun dan dapat gerakkan kakak2 n isi rumah lain
sgt membahagiakan,
kalu dulu mak yang selalu bangun awal dan gerakkan kami tp kali ni tugas tu dah diambil alih sepenuhnya oleh ctah, 
syukur sgt2 ALLAH pinjamkan kekuatan yg luar biasa,
even terpaksa jalan terjengkek2 akibat sakit tumit sejak awal puasa tp bersyukur masih berpeluang memberi sedikit jasa buat suami dan mak abah yg byk berkorban selama ni,
siap memasak sahur jam 5 terus gerakkan suami utk tahajud,

 ALLAH...
Indah sgt rasa bila dapat membahagiakan org2 yg kita sayang.

Tp
sepanjang berpuasa, ctah banyak berehat dan tido ja spnjang hari,
elakkan diri daripada buat keja2 berat yg boleh buat ctah penat n letih,
kesihatan ummi n anak soleh ummi kena dijaga,
sahur pun ctah minum air masak banyak 1 liter+ubat homeopati+vitamin iberet folic utk ketahanan badan,
berbuka pulak ctah pastikan air diminum dgn banyak dan en suami belikan air kelapa (elok diminum dihujung2 kehamilan)+ubat homeopati dan sebelum tido ctah amalkan vco dari catalyst.

Tp
Bila sampai petang,
ctah mula menukang semula di dapur, menyiapkan juadah utk berbuka,
seronok dan happy tgk org makan masakan kita dgn selera sekali,
even sampai skrg ctah masih dalam proses belajar dan terus belajar menjadi 'masterchef' utk suami tersayang,
tp en suami ctah berbuka tak makan byk pun, kurma 3 biji, air suam, air milo panas, buah2an sikit, kuih sikit dah cukup,
almaklumlah, nak jadi imam teraweh takleh makan byk2, semput katanya nanti,
balik taraweh kul 10.30 baru makan nasi,
Syukur sgt2 dapat suami yang tak banyak kerenah dan sentiasa memahami.
I LOVE U SAYANG

Insyallah, khamis ni ctah nak ke KKIA utk pemeriksaan bulanan.
Oh ya, usia kandungan dah mencecah 30 minggu, maknanya berbaki 10 minggu utk bersalin
ALLAH, mudahkan segala urusan hambaMU.

Diam tak diam macam dah terpanjang ja en3 kali ni,
dan bila baca balik rasa mcm diari harian pun ada,
hihi, jangan termuak plak baca en3 ctah kali ni,
sekadar berkongsi pengalaman sepanjang seminggu berpuasa sebagai isteri.
Moga ctah terus kuat utk berpuasa penuh ramadhan kali ini.
Amin

ps:Alhamdulillah, result tak rasmi utk final exam dah keluar, syukur...semuanya lulus..walaupun waktu exam hari tu rasa mcm down sgt2 akibat kesihatan yg kurg baik..benarlah ALLAH sntiasa ada membantu meringankan beban hambaNYA. Terima kasih ALLAH. 


Selasa, 9 Julai 2013

~Tips menghadapi sakit ketika bersalin~

Bismillah

Pertama : Bertenang dan banyakkan membaca ayat suci Al-Quran kepada yang beragama islam. Selawat pun bole. Tapi yang lebih baik baca doa yang dibaca oleh nabi nuh ketika dalam perut ikan paus.

لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنّى كُنْتُ مِنَ الظَّالِمينَ

Dalam rumi : La ilaha illa anta. Subhanaka inni kuntu minaz zolimin.

Maksudnya : "Tidak ada Tuhan yang sebenarnya disembah melainkan engkau, ya Allah. Maha Suci engkau, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim."

Doa ini juga boleh dibaca ketika dalam kesusahan.

Kedua : Sabar dan bersandarlah pada sesuatu benda contohnya bantal yang agak tebal atau kerusi berkusyen.

Ketiga : Apabila datang rasa sakit (kontraksi) tu, tarik nafas dalam2 pastu hembus. Ulang banyak kali sehingga rasa sakit itu hilang. Mengikut pengalaman saya, tips ni mmg sgt2 berguna dan akan mengurangkan sedikit rasa sakit semasa kontraksi nak bersalin tu. Yang ajarkan saya tips ni adalah ketua jururawat (sister) ketika saya berada dalam labour room.

Keempat : Bagi yang beragama islam, ingatlah sakit sewaktu hendak melahirkan anak (start dari kontraksi) sampailah sesudah bersalin, malaikat akan mencatatkan pahala jihad kepadanya. Dan jika dia meninggal ketika sedang melahirkan anak, maka dia akan mati syahid. Bukan tu saja, apabila selepas bersalin dia juga bersih daripada dosa macam bayi yang baru dilahirkan. maksudnya dosa2 dia dah dihapuskan oleh Allah. Subhanallah.. besarnya ganjaran org yang melahirkan anak ni kan?

Kelima : Walaupun rasa sakit dah datang, tapi tak masuk labour room lagi, bakal2 ibu/ ibu2 digalakkan minum air milo/telur separuh masak utk dapatkan tenaga ketika meneran nanti. Memanglah kalau waktu sakit tu tak mampu da nak makan/ minum apa2 tapi curi2lah masa kontraksi tu hilang sekejap. Waktu nak meneran nanti waktu yang paling penting. Kalau tak cukup tenaga nak teran nanti kesian kat baby. Ada kemungkinan lemas atau kena vakum pastu kepala dia lonjong. Kesian kat baby kita kan? Disebabkan kita, anak kita jadi mangsa. Baru nak keluar tgk dunia dah kena macam2.

Keenam : Jika anda berada di dalam labour room dan ditemani oleh suami anda, anda bolehlah suruh dia tolong urutkan kaki anda. Ketika itu kaki akan terasa sgt2 lenguh. JANGAN urut dibahagian perut atau pinggang anda kerana ia akan menambahkan lagi rasa sakit / kontraksi itu. Ketika pergi kursus peneman di hospital melaka, nurse yang memberikan ceramah tentang tips-tips menghadapi kontraksi tu yang bagitahu. 

Akhir : Kalau anda da try semua tips2 kat atas tu tapi tak berjaya jugak mengurangkan rasa sakit nk bersalin tu, anda bolehlah minta bantuan ubat tahan sakit dari doktor. Tetapi, KALAU BOLEH anda TIDAK DIGALAKKAN untuk mengambil epidural atau ubat2 yang membantu mengurangkan rasa sakit ketika bersalin. Sebab semua tu ada kesan sampingannya. Saya salah seorang daripada pesakit yang mengambil epidural (sejenis ubat tahan sakit yang dimasukkan ke dalam tulang belakang). 


sumber: keroncongemas.blogspot.com

ps: kusss semangat..dah mula rasa nebes... doakan yg terbaik utk ctah n baby ya korang2 yg ctah sayang..