Jumaat, 11 April 2014

~Alfateh 1st solid food~

Bismillah

Rentetan ctah upload pic puri apple dan pear dalam FB,
tersgtlah ramai PM ctah tny psl resepi puri buah,
so ctah nak kepilkan di blog ni supaya tidak suram mcm selalu
hehe

Sebelum tu, nak gtau... sila la jgn bg anak2 makan sebelum usia 6 bulan sebab perut baby belum cukup matang nak hadam semua makanan tu,
dan masuk usia 6 bulan sila la mulakan dgn buah2an dulu.
dalam entri ni juga ctah akan kepilkan sekali dgn carta pemakanan baby,
so korg boleh rujuk
dan JANGAN LUPA ikut 4 DAYS RULE
maksudnya, setiap hidangan baru kena bg anak makan 4hari berturut2 untuk allergic alert, nak tgk anak kita alergik atau poo2 dia bermasalah atau lain2 kes,
mcm alfateh ctah mulakan dgn apple 6hari (terlebih 2 hari sudah) dan diikuti pear 4 hari (insyallah, on the way sbb skrg baru 2hari)

sila la ikut jadual ni, tp jadual ni mula2 perkenalkan nasi, ctah xikut pn sbb ni jadual omputih pny


dan boleh tgk senarai ni utk tau makanan apa yg YES n NO ikut umur baby


RESEPI PURI semudah ABC

1. Buangkan kulit buah apple dan potong dadu
2. kukuskan selama 10min (ikut pada testur buah, kalu dh agk2 lembut dh cukup), kalau rebus blh jgk tp khasiat kurang
3. sejukkan dan mesin dgn blender sampai haluusssss sehalus2nya + air sikit utk bg mesin jalan (boleh tambah pevoo (palestin extra virgin olive oil atau olive oil biasa,bagus utk anak2..makanan sunnah kan, letak 1sudu kecil dah cukup, leh tambahkan madu asli 1 sudu kecil jgk)
4. tapis utk dapatkan puri yg btl2 halus dan bg habuk2/serdak xda dalam makanan baby
5. dah SIAP
6. boleh buat byk2 dan simpan di frozen.bekukan..dan leh handle puri frozen mcm handle ebm

SEDIKIT GAMBAR ANAK SOLEH MENIKMATI HIDANGAN





SELAMAT MENCUBA 
makanan sihat utk anak soleh



2 ulasan:

Jom share Idea. Thanks korang sbb sudi baca blog yg tak seberapa! :-)