Selasa, 22 Januari 2013

~12 tanda awal kehamilan~


Bismillah

Baru sudah sarapan, sejak 3 hari tau diri ini dihuni oleh makhluk ALLAH,
ctah belum tinggal sarapan pagi, memang skrg asyik lapar ja,
layan ja la tekak ni sementara tgh berselera, org ckp dlm trimester pertama selera mkn akan hilang,
tp ctah dok lalu sequpa tu jugak,
so layan ja nafsu makan ni.
Pagi ni saja nak kongsi 12 tanda awal kehamilan.
Tak semua org alami kesemuanya, ada yg ada ada yg tidak.
sekadar berkongsi pembacaa melalu laman web.

1. Terasa mual
- Tanda-tanda ini kebiasaannya terjadi pada semua wanita hamil. Ini berlaku kerana adanya peningkatan hormon secara tiba-tiba pada aliran darah. Gejala mual ini biasanya terjadi selama enam minggu saat anda disahkan hamil.
(Belum alami nya lagi walaupun mengikut perkiraan usia kandungan ctah mengjangkaui sebulan. Alhamdulillah, moga berterusan sihat begini)

2. Kekerapan membuang air kecil
- Tidur anda terganggu akibat kekerapan membuang air kecil, mungkin itu adalah tanda anda sudah hamil. Keadaan ini berlaku kerana tubuh anda menghasilkan cairan tambahan untuk janin anda. Walaupun kekerapan buang air kecil berlaku anda dilarang menahannya kerana boleh menjejaskan kesihatan diri anda.
(Yes...! Ni mmg betul.. kerap buang air kecil dan rasa cam tak lawas jaa.. bila masuk tandas, mmg tak tahan sgt..blm smpat buka seluar dah rasa nk terkeluar...padahal xdak la tahan kencing pun)

3. Terasa Kram
- Gejala ini berlaku kerana rahim akan membesar dan dan merenggang untuk menyiapkan tempat bagi bayi anda.
(Tepat sekali.. terasa kram di bahagian ari2.. kadang2 menegang dan sakit menyucuk2... tp sat ja...tup2 dia hilang.. Plis be good to ummi ya sayang)

4. Mengidam
- Sudah tidak asing lagi jika wanita hamil dikaitkan dengan mengidam pelbagai makanan yang pelik-pelik dan susah untuk mendapatkannya. Kebiasaannya wanita mengidam buah-buahan yang masam dan asam-asam.
(Nak kata ngidam pelik2 takda la sgt, tp mmg ngidam sgt nak mkn ketam sejak 2 minggu lepas. dan semalam hajat ini telah tertunai. en suami bawak ctah makan ketam. mmg terharu dan seronok sgt2. rasa cm nak peluk ja en suami saat tu.. i love u la.. Jgn sampai ngidam pelik2 udah la ya..)

5. Moody
- Sering marah-marah pada suami dan mengalami perubahan tingkah laku. Hal ini disebabkan dari kemunculan hormon-hormon baru di dalam tubuh anda. Perubahan yang drastik daripada tidak pernah marah kepada pemarah akan berlaku saat kehamilan.
(Moody? Ntahlah... ctah rasa mcm ia sebab ctah mmg asyik dok nak marah dan moody ja, tambah2 dkt en suami. cuma berusaha sebaik mgkin utk kawal tingkah laku terutamanya kat suami. Insyallah, masih boleh dikawal)

6. Bau badan
Mungkin tanda ini jarang ditemui pada wanita hamil. Namun jika memang muncul bau badan, maka adanya peningkatan hormon yang berlebih sehingga menyebabkan kelenjar keringat meningkat.
(opsss...ctah rasa ctah tak pun.. taknak ngaku la tu kan..haha... actually diri kita sndiri mmg susah nak tau, so kena tny en suami la ctah bau ka tak? hahaha)

7. Pengsan
- Gejala ini berlaku kerana kekurangan gula dalam badan. Anda dinasihatkan menjaga pemakanan bagi mengelakkan berlakunya simpton ini. Makan yang cukup dapat mengelakkan berlakunya pengsan.
(alhamdulillah..setakat ni ctah tak alami simpton ni..Moga terus dipelihara olehNYA)

8. Sakit punggung
Sakit punggung yang dirasakan saat hamil disebabkan beberapa ligamen di punggung anda sudah tidak ada. Sakit ini akan terus dirasai saat berat badan anda bertambah dan selama masa kehamilan.
(Tak la pulak...rasa ok ja punggung ni..cuma pinggang yg kerap sakit... Mgkin belum tiba masanya kot)

9. Rasa lelah yang berlebihan
- Rasa lelah yang berlebih akan membuat anda cepat tertidur. Hal ini disebabkan dari perubahan hormon dan juga akibat dari kinerja organ-organ vital untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan janin. Biasanya rasa lelah ini hanya pada trimester pertama dan akan hilang saat memasuki trimester kedua.
(Ni pun rasa biasa2 jaa..cuma agak semput kalu berjalan dan naik tangga. Bila naik tangga umah yg co-et pun rasa semput..sampai nafas tersekat2.. en suami selalu tegur b4 tau prgnant)

10. Sembelit
- Sembelit ini terjadi akibat peningkatan hormon progesterone. Hormon ini selain mengendurkan otot-otot rahim, juga berdampak pada mengendurnya otot dinding usus sehingga menyebabkan sembelit atau susah buang air besar. Namun kebaikan dari keadaan ini adalah memungkinkan peyerapan nutrisi yang lebih baik saat hamil.
(Alhamdulillah...Ctah tak sembelit pun..sistem pencernaan lancar. dan sehari 2-3x membuang dgn lancarnya)

11. Payudara Berubah                                                                                                         -Payudara terasa lebih penuh, berat, nyeri saat ditekan, rasa geli, areola (daerah sekitar puting) menghitam, kelenjar keringat di areola menonjol seperti bintil-bintil, jaringan alur-alur biru terlihat di bawah kulit akibat masukan darah ke payudara meningkat. (Ctah memang alaminya. Miss B sgt sensitif dan sakit. rasanya mcm nak Period. Sabar ja lah.dugaan kecil ja ni..)
12. Pusing dan Sakit Kepala (Headaches)                                                                  -Gangguan pusing dan sakit kepala yang sering dirasakan oleh ibu hamil diakibatkan oleh remat fisik; rasa lelah, mual, lapar dan tekanan darah rendah. Sedangkan penyebab emosional yaitu adanya perasaan tegang dan depresi. Selain itu, peningkatan pasokan darah ke seluruh tubuh juga bisa menyebabkan pusing saat ibu berubah posisi. (Alhamdulillah..sejak tau ctah prgnant, mmg tak alami pulak sakit kepala.. biasa ja rasa.. dua minggu sebelum ni yg rasa tp srkg syukur la.. alhamdulillah..Moga terus baik cam ni ya...Amin)

Kesimpulannya
Tidak semua orang merasai perkara yg sama, ianya akan berubah mengikut badan dan jenis hormon. Doakan yg terbaik utk kita semua.  
credit to : Tanda Hamil

24 ulasan:

  1. barakallah ctah.... moga lahirnya zuriat yg soleh solehah....insyaallah...

    BalasPadam
  2. makasih kak ira..amin ya rabb..mohon doakan semuanya dimudahkan ALLAH...:)

    BalasPadam
  3. salam , kalau muntah-2 , lepas tuh datang period , tapi sikit sangat . macam mana yea ? tapi tak demam pun .

    BalasPadam
  4. salam..excited lak ema baca blog akak..xsabarnya nak tgu hamil..belum ada rezeki sbb baru ja kawin.in shaa Allah akan smpai masanya.

    BalasPadam
  5. salam sis boleh taw tak 2 minggu before taw sis preggy sis ader sakit kepela kan? ader demam tak before preggy? cthnye kalau malam jer badan panas n sakit kepala melampau..

    BalasPadam
  6. semoga menjadi anak yang sholeh dan patuh terhadap kedua orang tua

    BalasPadam
  7. nurin: tu mcm tanda2 awal...sblm tu pun sy gtu gak, muntah2 n pening2..tp tup2 dtg period...tp next month lps tu lekat...
    eryema: wasalam..hehe, insyallah..ada rezeki nti lekat la tu... bila kwen? moga ALLAH mudahkan urusan menerima zuriat

    BalasPadam
  8. tanpa nama: wasalam...xda pulak demam..pening2 n loya2 jaa... knapa? awak demam2 ek? ada gak dengar kes mcm tu...cuba check upt..moga ada rezeki..:)

    BalasPadam
  9. Sekarang dah brp bulan ctah. Salam kenal ;)

    BalasPadam
  10. next week 7 bulan.... Salam perkenalan juga NinaAz... :)

    BalasPadam
  11. Tq sharing..sy tgh plan ank ke2..ada juga rs pening + demam bila mlm..tp blum test lg.huhu.dr pengalaman 1st bb dl,mmg akn kua period sikit sb ms tu bb menempel..(tumpang jwb soalan nurin)

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam sy ari..mcm mne ye nak tau isteri kite hamil...ari dah 2 thn brkhawin tp xde rezeki lg..ade x tip2 mcm mne nak dpt anak cpt...

      Padam
  12. aalam nama i sha,, i pulak selepas kawen bulan jan 2013 darah tak berhenti turun sehinggalah 11 julai then terus stop dh 31 hari simptom yg sha alami sakit pinggang n saki ari2 mcm nak period tu ,, x cek lagi upt

    BalasPadam
  13. salam sy ari...mcm mne ye nak tau isteri kite hamil ye..ari dah 2 thn brkhawin tp ari xtau la mcm mne nak tau tanda2 isteri kite hamil..klu anda smua tau kongsi la dgn ari...

    BalasPadam
  14. moody,cepat letih,mual n kerap kencing . ya Allah klu betul ni tandanya memang rasa happy sangat . husband harap sangat nak ade baby . heee . tapi taknak cek dululah sebab takut tak betul nanti kan . ni pun tengah tunggu period bulan ni . klu lambat memang nak ceklah heee . ya Allah makbulkan permintaan hambaMu ini . :)

    BalasPadam
  15. Salam....sy br lpas period smnggu tp perut sy bncit n kerap kncg...bila sy test negetf....tp pert kram....tlg bntu sy plsssss

    BalasPadam
  16. Areola awk besar x?ada perubahan warna?

    BalasPadam
  17. tahniah... alhamdulillah rezeki...

    BalasPadam
  18. Alhamdulillah t.kasih atas perkongsian..dulu sy pun mcm tu...semua sy alami..jgn lupa selepas bersalin amalkan herba maharani dn premium beautiful corset..Syukur Testimoni diri sendiri..berat badan menurun dari 63kg kpd 51 kg dlm masa kurang 1 bln..

    BalasPadam
  19. salam, salam kenal semua.. semalam genap 1thn perkahwinan sy dgn husby.. hari ni sepatutnya date peyed sy tp beberapa hari ni rasa sakit kat bahagian bawah perut. macam nak peyed tp sebelum ni klu nak peyed takde pla rasa mcm ni.. rasa mcm mencucuk2. Tapi peyed belum jugak datang. tanda2 nak peyed pun takde. then, td pagi sebelum mandi ada try cek upt. result dia line 1 C jelas sangat tp yg line T tu dekat x nampak.. persoalan sy, klu -ve boleh nampak tak line T tu atau langsung x nampak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. biasa kalo awal2, ada setengah orang, line kedua tu mcm malap2...sbb dia masih awal...cuba nnt cek semula, dan tunggu lama skit...in sha allah...line kedua tu akan jelas kelihatan....

      Padam
  20. Salam. .
    Seronok tengok org dh pregy. .
    Thniah..
    Bru2 ni ada tnda2 mcm dh pregy lps bca kat blog korg...
    Y pling knfident skli period dh delay sminggu..
    Tpi pg tdi cek upt -ve la plak.. sdih n kecewa mmg ada. Nk pcya xpcya sma bnyk..
    Pnh x jdi mcm sya? N rsa korang ptot x sya bt cek UPT skli lgi..
    Tpi tkot kcewa lgi la..

    BalasPadam
  21. Salam...seronok dgr org preggy..sy dah ada sorang anak,dah nak masuk 2 tahun, tahun ni...so skrang tgh berusaha nak dapatkan anak lagi...harap dah lekat la..tapi macam baru jer lagi..tunggu kalo bulan ni tak dtg period, baru nak check...tanda macam pening, sakit Miss B dah ada...harap ada berita gembira sempena bulan Ramadhan yang mulia ini...amin...doakan yer....

    BalasPadam
  22. PERMANENT DOCTOR NEEDED - URGENT !!!

    We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

    We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-
    Lady doctor
    MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
    Possess valid Annual Practicing Certificate
    Registered with Malaysia Medical Council
    Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
    Attended an Obstetric Life Saving Skill
    Attended A Neonatal Resuscitation Program
    Working hours negotiable with minimum on-call
    Very attractive salary

    Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

    Clinic information:-

    PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
    NO. 12 JALAN SL 1/13
    BANDAR SUNGAI LONG
    43000 KAJANG
    SELANGOR
    TEL / FAX: 03-90114833

    BalasPadam

Jom share Idea. Thanks korang sbb sudi baca blog yg tak seberapa! :-)